Глобалните цени на петрола може да достигнат "стратосферните“ 380 долара за барел, ако санкциите на САЩ и Европа накарат Русия да наложи ответни съкращения на добива на суров петрол, предупреждават анализатори на JPMorgan Chase & Co, предава Bloomberg.

Страните от Г-7 изработват сложен механизъм за ограничаване на максималната цена на руския петрол, в опит да затегнат гайките на военната машина на Владимир Путин в Украйна, припомня агенцията. Но като се има предвид стабилната фискална позиция на Москва, страната може да си позволи да намали ежедневното производство на суров петрол с 5 милиона барела, без да навреди прекомерно на икономиката, пишат анализатори от JPMorgan, включително Наташа Кънева, в бележка до клиентите.

За голяма част от останалия свят обаче резултатите могат да бъдат катастрофални. Намаляването на дневните доставки с 3 милиона барела би повишило референтните цени на суровия петрол в Лондон до 190 долара, докато най-лошият сценарий от 5 милиона може да означава "стратосферните“ 380 долара суров петрол, пишат анализаторите.

"Най-очевидният и вероятен риск с тавана на цените е, че Русия може да избере да не играе таси игра и вместо това да отмъсти, като намали износа“, пишат от JP Morgan. "Вероятно правителството може да отмъсти, като намали производството като начин да нанесе болка на Запада. Свитият световен пазар на петрола е на страната на Русия“.

Превод и редакция: Иван Христов