Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен приситна на визита в Казахстан във вторник за поредица от срещи с висши дипломати на страните от Централна Азия. Всичко това се случва на фона на глобалното напрежение около Войната в Украйна, пише Associated Press.

Блинкен вече проведе разговори с външния министър на Казахстан Мухтар Тилеуберди и след това с президента на страната Касим-Жомарт Токаев. Очакваше се да последва среща на така наречената група C5+1, съставена от САЩ и бившите съветски републики Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Туркменистан и Узбекистан.

На тази среща Блинкен ще подчертае "ангажимента на САЩ към независимостта, суверенитета и териториалната цялост на страните от Централна Азия“, се казва в изявление на Държавния департамент, което повтаря формулировката, използвана спрямо Украйна във войната й срещу Русия.

Посещението на Блинкен в Астана и по-късно тази седмица в Ташкент, столицата на Узбекистан, бележат първото му посещение в Централна Азия като държавен секретар. Това идва само дни след годишнината от началото на руската военна интервенция в Украйна, която разтърси света.

Нито една от петте бивши съветски републики в Централна Азия, традиционно разглеждани като част от сферата на влияние на Кремъл, не подкрепи публично атаката.

Казахстан посрещна десетки хиляди руснаци, бягащи от военната служба миналата есен. Казахстанският президент Касим-Жомарт Токаев разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски три пъти, откакто руските войски нахлуха в Украйна миналия февруари, призовавайки за дипломатическо разрешаване на конфликта в съответствие "с Устава на ООН и общоприетите норми на международното право“.

Въпреки това и петте централноазиатски републики, заедно с Индия, която Блинкен ще посети следващата, се въздържаха при гласуване за осъждане на инвазията миналата седмица в Общото събрание на ООН на първата годишнина от войната.

Американски служители се надяват, че Блинкен може да убеди централноазиатските нации, че нахлуването на Русия в Украйна е заплаха за тях.

САЩ от десетилетия се стремят без голям успех да отбият бившите съветски нации в региона от влиянието на Москва. Някои, по-специално Узбекистан и Таджикистан, подпомогнаха логистично САЩ по време на 20-годишния конфликт в Афганистан, отбелязва Associated Press.