Директор на училище в САЩ бе принуден да подаде оставката си заради скулптурата Давид

Директор на училище в САЩ бе принуден да се оттегли от поста си, след като родители се оплакоха, че техните деца е трябвало да видят една от най-известните скулптури в света, предават от BBC.

Надежда Караскила и нейното семейство отиват да видят скулптурата "Давид“ на Микeланджело в галерията на академията във Флоренция.

Те отиват там по покана на директора на музея.

Караскила казва, че е впечатлена от галерията: "Мисля, че е много красива. Прилича на катедрала“.

"Това, което ме впечатлява най-много е, че като че ли цялата галерия е направена за него“, споделя тя.

"Няма нищо лошо в човешкото тяло“, допълва тя.

"Микеланджело щеше да сбърка, ако беше направил скулптурата по друг начин. Мисля, че тя е невероятна“, заявява Караскила.

Малко по-късно директорът на училището, което се намира в щата Флорида, е помолена да напусне поста си.

Местните медии пишат, че Караскила не е знаела каква е причината за поисканата й оставка, но вярва, че тя е свързана с постъпилите родителски оплаквания във връзка с часа по изкуства, в който тя говори за творби от епохата на Ренесанса.

Караскила е преподавала на 11-12-годишни ученици. Тя им е показала снимка на скулптурата на Давид, картината "Сътворението на Адам“ и "Раждането на Венера“ от Ботичели. Трите ренесансови произведения на изкуството съдържат голота.

Един от родителите заявява, че ренесансовите творби са порнографски, а други казват, че е трябвало да бъдат предварително информирани за това какъв е щял да бъде урока.

Инцидентът предизвика международен отзвук и объркване в средите на ренесансовите изкуствоведи.