На този ден през 1979 година в Белия дом египетският президент Ануар ел-Садат и израелският министър-председател Менахем Бегин подписват исторически мирен договор, който слага край на близо три десетилетия на враждебност между двете страни. Договорът дава началото и на дипломатически и икономически отношения между двете страни.

Две години по-рано президентът Садат прави нещо невиждано от лидер на арабска държава до този момент. Той пътува до столицата на Израел, Йерусалим, за да търси начин за мирно уреждане на спора между двете страни. Садат се среща с Бегин и дори говори пред израелския парламент, което предизвика гнева на целия арабски свят. Той получава критики от всички свои регионални съседи и съюзници, но въпреки това не се отказва. Той продължава да търси възможност за подписване на мирен договор и затова през септември 1978 година пътува до Вашингтон, където се среща с Джими Картър и Менахем Бегин, а тримата започват преговори за мирно разрешаване на противоречията.

Двете страни стигат до подписването на т.нар. "Договор от Кемп Дейвид“, който  дава основата, която позволява на Египет и Израел да подпишат мирен договор само седем месеца по-късно.

Двамата лидери са наградени с нобелова награда за мир през 1978 година за усилията си да постигнат споразумението. Действията на Садат обаче не са приети добре от арабския свят. Египет бива изключен от Арабската лига, а на 6 октомври 1981 година президентът бива убит в Кайро. Въпреки всичко това, усилията за установяване на дипломатически отношения продължават и те стават факт през 1982 година.