Модният анализатор и медиен експерт проф. Любомир Стойков с публикация в социалната мрежа Facebook за филма "Всичко навсякъде наведнъж" - големият победител на "Оскарите", видя "Фокус".

Буря от негодувание предизвикаха част от тазгодишните филмови награди "Оскар" и по-специално лентата "Всичко навсякъде наведнъж". Интелигентни, компетентни и с отношение към киното хора оплюха филма - рекордьор по призове. Вероятно с основание. Не съм го гледал и не съм сигурен дали ще го направя, макар, че съм голям почитател на Мишел Йео. Всъщност това не е най-важното. По-важното е да се осмисли относителността на оценката на произведенията на изкуството - кино, музика, литература, живопис, театър и всичко останало. Няколко са факторите и критериите, които сочат дали едно произведение притежава изключителни естетически и културни достойноства, за да бъде шедьовър или пък е посредствена работа и пълен боклук.

Тези фактори са: оценката на публиката, мнението на критиката, предпочитанието на пазара, финансовите приходи (например филмите блокбастъри) и филтъра на времето.

Има и други фактори, и други критерии.

Корпоративни или субективно-пристрастни, манипулативни или чисто комерсиални. В крайна сметка това са си наградите на Американската филмова академия, която се е утвърдила във времето, но която също има своя идеология, своя политика, свои интереси.

В ерата на социалните мрежи, фалшивите новини, бруталните пропагандни техники, икономическите и геополитическите протуберанси и трусове, крипто измамите и прокси войните всичко е възможно...Изкуството е огледало на живота, който живеем, но и животът е подражание на изкуството, което създаваме и потребяваме, възхваляваме и низвергваме.