На хоризонта се задава "Агарта" – един български сай-фай мюзикъл на композитора Любомир Денев-син. За него разказа актьорът и певец Виктор Ибришимов в предаването "Един неделен ден по шосето" на Радио "Фокус".

Мюзикълът е на английски език. Проектът по думите му е уникален, защото в него участие вземат чуждестранни артисти от "Уест Енд" и "Бродуей" и български артисти, сред които е и Виктор Ибришимов.

"Любо вече има доста сериозен чуждестранен опит – той прави оркестрациите на London Musical Theatre Orchestra, има доста наблюдения за жанра в чужбина и стъпва на един доста солиден опит. Ние стъпваме на това и на собствените си знания и се опитваме да направим един качествен и адекватен синтез", разказа Виктор Ибришимов.

"Агарта" ще бъде представен на 24 и 25 февруари в БНР.

Друг проект, по който работи в момента, е мюзикъла "Дух", където влиза в ролята на Патрик Суейзи. Премиерата му ще бъде на 5 и 6 април в Опера "Варна", а след това може да бъде видян и в София.

Виктор Ибришимов призна, че е много критичен към музикалните спектакли, които се поставят у нас. Почитател е на работата на Стивън Сондхайм.

Той разказа за пътя си към музикалния театър. Докато следва оперно пеене, попада в класа по актьорско майсторство на доц. Виолета Горчева. Завършва с български мюзикъл, поставен в Музикалния театър. "Това, което ми се случи, ме изненада. Хареса ми акцента върху актьорската игра и синтеза с музиката. Реших, че това е моето, просто така го усетих", разказа Виктор Ибришимов.

Решава да трупа опит в чужбина, където сцената на музикалния театър е много по-развита. Знае, че пътят на това сценично изкуство у нас, по който той е поел, няма да бъде извървян толкова бързо, колкото му се иска. "Защо искам да развия жанра тук – просто защото видях колко по-хубаво може да бъде и видях колко смисъл има в много от произведенията, които са изключително непознати за нас. Самата форма на мюзикъла в съзнанието на хората тук е съвършено различна от това, което е на запад. Просто ми се иска да им се подари това нещо, защото смятам, че българският зрител и българската култура го заслужават. Хората в момента харесват жанра, посещават го и си мисля, че в момента, в който по-комерсиалните мюзикъли са вече поставени, ще навлязат лека-полека и другите представления, които на мен ми се иска по някакъв начин да присъстват", сподели Ибришимов.

"Имаме много талантливи хора и не трябва да сме комплексирани за това, което можем да постигнем", вярва той.