"Снежанка“ е аудио книга с качествата на музикален албум. Албумът е вдъхновен от приказката на Братя Грим и гениалното дело на Уолт Дисни.  Това каза в предаването "Пунш“ на Радио "Фокус“ артистът Петър Байков. "Имам желанието да вървя по пътя н Дисни – да взема най-доброто и с каквото мога да го надградя.“

Ученик на Цветана Манева и Димитър Маринов, той се изявява и на театралната сцена, и в дублажа, и като киноактьор. "Когато дублирам филм аз ставам този човек на психофизическо ниво, и то се отразява и в играта ми. Обучението ми при Димитър Маринов ми помогна още повече да развия техниките ми на актьор, който играе пред камера. Има съвсем различни техники ако играеш на сцена в театъра или си зад микрофона и дублираш. И това ми помогна – получавам предложения да играя и в чуждестранни продукции,“ сподели той.

Опита си в "България търси талант“ определя като повратна точка в кариерата си. "Всичко се случи много на ниво интуиция и може би е било някаква съдба.“ Същата година озвучава първия си самостоятелен филм "Красавицата и звяра“, след това и "Господарка на злото“ с Анджелина Джоли.  

Петър Байков разказа още, че в началото при озвучаването на филмите е записвал героите поотделно, но след "България търси талант“ започва да записва процеса на живо и затова записва всички герои наведнъж. "Тази смяна, която се случва, може би е най-интересното нещо за хората. Започнах да го тренирам с годините все повече и повече, и да го надграждам.“

По думите му "Снежанка“ се заражда като идея, след като преди 5 години е решил да направи нещо ново, да надгради знанията и уменията си. Така се ражда идеята да направи приказките сам, да направи нова музика и да представи героите визуално – как биха изглеждали те през неговата творческа призма. "Музиката също е моя с нови песни, изцяло нова композиция, която да е комплимент към тяхната комуникация, към диалога им. Така че и да слушате само музиката, тя да разказва историята,“ сподели още той.

Целият процес по работата върху музикалния албум му отнема около 5 години, разказа още той. "Докато усъвършенствам стила, който исках да има книгата, от както започнах до днес са минаха 5 години. Илюстрациите са фотореалистични и има много детайл в тях, някои от тях са обмисляни с години и рисувани месеци и си кореспондират и с музиката, като всяка илюстрация отговаря на един от музикалните тракове в диска, за да има синхрон между двете,“ уточни Петър Байков.