Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май за четвърта поредна година на площад "Славейков", където ще има разнообразни дейности и активности, пешеходни турове, свързани с различни форми на литературата през целия ден. Това коментира организаторът на фестивала Яна Стефанова в предаването "Денят на фокус" на Радио "Фокус".

От 11.00 часа започва детската програма "Часът на приказката", която е организирана заедно със Столична библиотека. След тях гостите на фестивала ще имат възможност да видят изпълнението на детската вокална група на детска градина "Брезичка", които ще изпълнят емблематични български произведения.

"Ще има надпревара за децата за четене с разбиране, заедно с "Книговище", които са измислили един много интересен начин да развиват любовта на децата към книгите и всъщност да ги превърнат в нещо интересно, повече отколкото в нещо задължително. Децата ще се забавляват целия ден с нашите различни формати", обясни тя.

Следобед сцената ще заемат шампионите от състезанието по поезия "Млада метафора", които ще рецитират емблематичен стихотворения заедно с тяхната менторка Мирела Иванова, разказа още организаторът. След това посетителите ще могат да вземат участие в една забавна част с награди – дигитална литературна викторина с участието на всички телефони, като "по забавен начин ще си припомним интересни и любопитни факти, свързани с автори с класически произведения.

"След нея продължаваме отново към съвременната литература, защото сме поканили няколко от най-актуалните градски автори да гостуват на сцената и да си говорим с тях за техните книги. Това са Стефан Иванов, Иван Димитров и Благой Иванов. Ще си говорим за литература, кино, изкуство и въобще за словото в съвременната му форма", допълни тя.

Яна Стефанова  сподели още, че целият площад "Славейков" ще бъде преобразен с галерия, която разказва за историята му, за сградите около него, за авторите, които са живели и творили около него благодарение на Виктор Топалов от "Бохемска София" и Здравко Петров от "Исторически маршрути". Хората ще могат и да си закупят книги, които ще бъдат разположени от страната на пейката на Славейкови.