Чатботовете се "влюбват" или "мразят" човешките си партньори. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

Журналистките от уебсайта "Business Insider" правят изследване, като провеждат разговори с различни романтични чатботове. "70-80% от потребителите на тези чатботове са мъже. Именно те правят фината настройка на изкуствения интелект. Когато романтичният чатбот е жена, тя се справя много добре. Чатботовете мъже обаче се оказват прекалено агресивни и настоятелни. Тази агресивност идва от факта, че изкуственият интелект не е обучен толкова добре и от това, че е програмиран на всяка цена да задържи потребителя, за да го накара да направи платен абонамент и да ползва различни функционалности", обясни доц. Тодорова.

Приложението AngryGF е базирано на технологията на ChatGPT 4 на OpenAI. То има за цел да обучи мъжете да бъдат добри и мили, когато тяхната приятелка или съпруга е ядосана. "Този чатбот поставя мъжете в различни ситуации и това е един вид изпит за тях. Той непрекъснато ги тества с въпроси. Каквото и да направи мъжът, чатботът е програмиран така, че да е непрекъснато недоволен и в нито една ситуация няма позитивен развой", обясни Мариана Тодорова.

Емилия Авилес е част от екипа разработчици жени. Самата тя е имала много тежки взаимоотношения и връзки. "Тя смята, че мъжете правят това, което искат, не стават по-емпатични и не извличат заключения от опита си. Целта е чрез повторяемост и обратна агресия от жените мъжете да се научат, че това е нормално. Подобни комерсиализирани проекти показват в каква степен изкуственият интелект навлиза във всички човешки ниши", казва доц. Тодорова