Яхтата на Садам Хюсеин ръждясва, заседнала на река в южен Ирак. Тя напомня за автократичното управление на бившия лидер на страната, което приключи след нахлуването на САЩ преди две десетилетия.

121-метровата  яхта "Ал-Мансур" е символ на богатството и силата, които Хюсеин е притежавал навремето. Луксозният плавателен съд е построен през 80-те години на миналия век. Днес обаче ръждясва край бреговете река Ефрат и се е превърнал в дестинация за рибари, които от време на време си правят пикник върху нея.

Местни жители споделят, че във времената, когато Хюсеин е бил на власт никой не е можел и да си помисли да се приближи до яхтата, а камо ли да се качи на нея.

Интересен е факт обаче е това, че Садам Хюсеин никога не е имал възможността да плава с луксозния си плавателен съд. През 2003, малко след инвазията на САЩ в Ирак, Хюсеин издава указ, с който  премества яхтата си от пристанището в Ум Касър към Басра. Американците обаче успяват да стигнат до нея и я потапят по време на въздушните си удари по Шат ал-Араб.

В годините на политическа нестабилност яхтата бива разграбена от множество мародери и днес е останала само металната структура.

Тя е можела да приюти до 200 гости. Била е оборудвана с хеликоптерна площадка, с луксозни мебели и т.н.

Според американските власти нетното състояние на Садам Хюсеин и семейството му е било на стойност около 40 млрд. долара.

Днешните управляващи не полагат усилия да запазят останалата част от металната конструкция, въпреки че някои иракчани смятат, че това е част от историята на страната.  

Източник: Reuters