Народното събрание изтегли законопроектите на ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ са сроковете за отпадане на дерогацията за отпадане на "Лукойл", предаде репортер на "Фокус". Това стана със 118 гласа "за", 55 бяха "против", въздържали се. 

Парламентът трябваше да разгледа и двата законопроекта, внесени от представителите на управляващото мнозинство.

Първият, на Кирил Петков и група народни представители от ПП-ДБ,предлага дерогацията да бъде отменена най-рано на 1 март и не по-късно от 15 март. В мотивите на законопроекта е записано, че този срок обезпечава доставките на неруски нефт и извършването на техническите настройки. 

Вторият, на Бойко Борисов, Делян Пеевски, Делян Добрев и Йордан Цонев, предлага дерогацията да бъде отменена на 1 януари 2024 година. В мотивите на законопроекта е записано, че ембаргото не е понижило значително цените на горивата, както е трябвало да стане. Според първата и третата политическа сила запазването на дерогацията не е необходимо и може да отпадне, защото рафинерията може да работи нормално и без обработката на руски петрол. Освен това, те посочват, че "Лукойл" изнася нелегално петрол, а с печалбите финансира войната на Русия в Украйна. 

Двата законопроекта не бяха подкрепени от енергийната комисия на първо гласуване. 

Дебатите

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов определи дебатите по законопроект като "сериал".

"Това е N-ят път, в който си премервате желанията кой да свие бизнеса с горивата, и не може да се разберете. Благодарение на това, че не може да се разберете, ние гледаме този сериал и се забавляваме", заяви Йорданов.  

От БСП Борислав Гуцанов призова "сглобката да се разберат какво искат": "Въпросът е един – кой иска да купи "Лукойл" и кой ще купи "Лукойл". Кое не е ясно? Има ли народен представител от сглобката, от коалицията на предателството, който да мисли за интереса на българската икономика, за интереса на българските граждани, за това като се отиде на бензиностанцията, колко струва горивото".

Костадин Костадинов смята, че управляващото мнозинство се опитва да унищожи рафинерията.

"Другият петрол няма да е по-евтин, най-малкото поради простата причини, че той ще бъде транспортиран от по-далечни разстояния, съответно тук ще имаме транспортни разходи", заяви Костадинов.

Според него, ако България започне да вкарва танкери с петрол през Босфора, страната ни ще трябва да заплаща много високи такси за преминаване през протока, което по думите му ще бъде допълнително увеличение.