Днес си честитим не просто буквите, а езика. Смисълът на 24 май е, че с тези букви ние можем да градим добри думи, добри изречения и смислени послания. Това каза писателят и издател Захари Карабашлиев в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“.

Буквите сами по себе си са материалът, с който градим своя езиков дом. "Не може да празнуваш просто материалите, няма нужда от това“, допълни писателят.

Карабашлиев подчерта, че в днешните времена на мигновени послания, които веднага стават достояние на милиони хора навсякъде по света, отговорността за съдържанието на тези послания е много голяма. "Ще ми се да вярвам, че повече хора осъзнават отговорността към думите и към смисъла, който те носят, особено журналистите, писателите, издателите. Ние имаме важна и голяма отговорност, защото пренасяме думите от един човек към хиляди“, обясни той.

Българката литература е и световна, и европейска. "Но по-важното е тя да стане българска. Това значи да говори първо на нас, българите. Ако пишеш така, че да те четат и разбират твоите най-близки, много вероятно е да те разберат и по-далечните. Ако обаче тръгнеш да пишеш с идеята да те разбират далечните, твърде вероятно е и близките ти да не те разберат“, заяви писателят.

Според него в момента се наблюдава безпрецедентен интерес към литературата, особено към българската. "Това е измеримо през книгите, които се купуват в книжарниците, и тези, които се заемат от библиотеките. Общият брой на четящите българи по наши данни е много по-голям от това, което беше в началото на ХХ век, да не говоря за времето преди това. Средните тиражи на книгите ни са съизмерими с тези в Румъния и Италия. Разбира се, това е огромно усилие от страна на издатели и на четящата общност. Има една книжна, четяща общност, която коментира и прави така, че книгите да достигнат до повече хора. Това, което групата на Христо Блажев "Какво четеш“ прави в социалните мрежи, е наистина безпрецедентно в световен мащаб. Това, което Георги Господинов постигна миналата година на 24 май, не беше случайно. Той направи толкова много за това да се чуе българската книга по света, направи много и за българските читатели“, посочи Захари Карабашлиев.

По думите му няма по-голяма и по-важна политика от политиката на знанието, образованието и просвещението. "През езика ни минава кръвта и паметта на нашите прадеди. Езикът е това, което привързва. Езикът е нашата невидима кръв. България в момента е там, където живеят българите и се говори български език. Тя живее в дисплея на всеки телефон, в който се пише на български, тя живее в лаптопа“, заяви писателят.

Захари Карабашлиев сподели, че в момента работи по продължение на "Рана“. "Не съм готов да оставя героите си от "Рана“ в състоянието, в което ги оставих, така че твърде вероятно е историята да продължи. Този период от историята на България е изключително интересен и вдъхновяващ, много малко изследван и отразен през литературата. Той остава непознат за нас, а там е една много различна, много силна и много интересна България, към която ми се ще да поглеждаме по-често, да черпим от силата на нравствения й потенциал и духовната й енергия, защото тя е несравнима. Само 30 и няколко години след 500-годишна турска власт България е една абсолютно равнопоставена държава на картата на Европа, не просто военна, а духовна сила. Силата на този дух, нравственият потенциал дават нейната непобедимост на бойните полета, не обратното“, каза Захари Карабашлиев.