24 май е най-светлият български празник, в който честваме словото, културата и просветата. Това каза Веселина Вълканова – декан на Факултета по журналистика и масова комуникация в предаването "България, Европа и светът на фокус“ на Радио "Фокус“

"Бих искала да имаме повече просветена комуникация в България. И именно ден като 24 май е такъв момент, в който бихме могли да се обединим и да споделяме основното, свързано с културата, с просветата, с изказа, с езика, със словото, с всичко това, което дава българският исторически принос в тази съкровищница на познанието.“   

Според нея в сферата на журналистика в България през последните години се случват значителни промени, като две от тях са много фундаментални и ключови. Първата е свързана с Прехода и с много съществената трансформация на медиите, като от пропагандна машина на една партия през 90-те години, те се обръщат към демократичните стандарти на комуникациите "да бъдат плуралистични, свободни разпространители на информация, мнения, интерпретация“. Другата драстична трансформация на средата на медиите има и през първите десетилетия на ХХI век, свързани с дигиталната среда. "Дигиталната ера драматично промени всичко около нас – медиите, света, средата, самото потребление. Това е една много динамична, много фундаментална промяна във всякакъв смисъл,“ каза тя.

По думите й бурното навлизане на изкуствения интелект в последната година е довело до трансформации в медийната среда и носи рискове за човешките права, като има много примери за изкуствени интелект, който се използва за манипулация и дезинформация, за изкривяване на общественото мнение, за създаване на илюзии и дълбоки фалшификации, но в същото време изкуственият интелект има и редица предимства.

Според специалиста създаването на един регулаторен модел може да намали много системни рискове за дигиталното публично пространство. "Тук ключовите думи са: регулация, отговорност, баланс и прозрачност. Балансът между естествения и изкуствения интелект и прозрачността на комуникацията са спасителните пояси в тази ситуация,“ обясни тя и добави, че изкуственият интелект ще навлиза все повече в медиите, защото има рутинни дейности, които могат да бъдат заменени от него.

Новите жанрове като фактчек и кликбейт Веселина Вълканова определи като важни тенденции в журналистическата професия, които са свързани с променения начин на комуникация, тъй като дигиталното пространство дава възможност за развитието на дезинформацията и фалшивите новини. Точно затова според нея фактчекингът е много важен процес и дейност в нашите действия. "Кликбейт културата е явление в журналистиката, като тя не мери непременно качеството. Това търсене на сензацията и провокиране на човешкия интерес има сходства с масовата журналистика, която търси да провокира скандал. Ние, като отговорни професионалисти в медиите и комуникацията, не можем да толерираме такава тенденция,“ категорична е тя.  

Тя изрази надежда, че новото хибридно бъдеще на медиите и комуникациите, е да взема най-доброто от двата свята – от традиционната медия с нейния идеализъм, стремеж към достоверност и качествена информация, и интерактивните, диалоговите режими на медиите в онлайн пространството. "Дигиталната среда може да бъде и спасителна среда за журналистиката, за истината, за достоверната, качествена информация.“ 

"Ние се намираме във време на едно ескалиращо недоверие и бих казала реторика за делегитимиране на медиите. Това е глобална характеристика на медийната среда и въобще социален проблем. Нашата отговорност в такава ситуация е още по-голяма,“ категорична е Веселина Вълканова. Според нея точно това е моментът журналистиката като четвъртата власт да отстоява свободата на изразяване, обмена на информация и идеи.