Задържан е мъжът, поругал вечния дом на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя“. Оказва се обаче, че това не е първото посегателство.

"Нека да кажем първо, че паметникът вече е възстановен напълно в първоначалния си вид. Вандалът, който стори това безобразие, не го прави за първи път. Има почти ежедневна вербална агресия срещу духовниците и служителите на храма. Тези нападки идват от него и хора като него, които живеят по улиците и не се съобразяват с общите порядки“, разказва отец Николай, предстоятел на храм "Св. Неделя“.

Според него тези хора изливат гнева си върху храма. Имало е опити за оскверняване на гроба на екзарх Йосиф и на Софийския митрополит Партений. "Това не са единични случаи. Става дума за около 15-20 души, които го правят“, поясни отец Николай.

"В момента, в който се появиха кадрите от камерите, разпознах човека – не му зная името, но веднага се сетих кой е той“, обясни още той пред bTV. 

Отец Николай не смята, че вандалските прояви са опит за нарушаване на паметта на патриарх Неофит. Според него тези бездомни хора показват своя протест срещу обществения порядък.

"Тъй като около храмовете няма ограда – аз смятам, че достъпът до тях трябва да е свободен, тези пора идват и с лекота изливат гнева си. Не виждам в тяхното деяние религиозна мъст или някакво посегателство срещу вярата или църквата. Това са антиобществени и антисоциални прояви“, посочи още отец Николай.