"Врачанският митрополит Григорий е новият наместник-председател на Светия Синод", съобщи говорителят на Синода митрополит Киприан, предаде репортер на "Фокус". Той ще ръководи и Софийската митрополия до избора на нов патриарх и Софийски митрополит.

Негово Светейшество патриарх Неофит напусна този свят на 78 години на 13 март след дълго и тежко боледуване.

Временният наместник има главната роля да организира Патриаршеския избирателен църковен събор. Избирането на четвъртия български патриарх трябва да стане не по-късно от четири месеца след кончината на главата на Българската православна църква. 

Изненадващо късно вечерта в понеделник Пловдивският митрополит Николай обяви със специално обръщение-позиция, че няма да участва в борбата за наследник на патриарх Неофит I.

В мотивите си той пише: "Не мога да допусна, обаче, неприязънта към мен, нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за накърняване на достойнството на Църквата, "която няма петно, или порок, или нещо подобно." (Еф. 5:27) и в частност да се хвърля каквато и да е сянка на съмнение върху нейната независимост и свободния избор на нейните предстоятели".

На въпрос на "Фокус" оказван ли е натиск върху митролит Николай да се откаже от съревнованието за четвърти патриарх на България, митрополит Киприан първоначално не отговори, а впоследствие каза, че Николай не му е споделял подобно нещо и всеки има право на свободна воля.