48 часа след като България изпрати достойно своя патриарх Неофит и във вече работния понеделник, миряни продължиха да прекланят глава на гроба на Светейшия Владика. За по-малко от десет минути над 50 българи се прекръстиха пред отрупания с цветя последен дом на духовния баща на България, видя "Фокус".

В неделя множеството, дошло да почете Неофит I, се изви на опашка пред Софийския митрополитски катедрален храм "Света Неделя" в столицата. В събота хиляди миряни изпратиха Патриарх Неофит в последния му земен път до храма, където третият ни патриарх някога е бил ръкоположен от патриарх Максим за йеромонах, по-късно и възведен и в архимандритско достойнство. Тленните му останки бяха положени пред храма до тези на екзарх Йосиф.

Негово Светейшество патриарх Неофит напусна този свят на 78 години на 13 март след дълго и тежко боледуване.

Във вторник в 10 ч. в Синодалната палата започва извънредно заседание за избор на постоянен наместник-председател на Светия синод. За временен наместник-председател бе избран Варненският и Великопреславски митрополит Йоан до избора на постоянен, който ще организира гласуването за следващ патриарх.