Денонощно полицейско присъствие около храма "Света Неделя" забеляза "Фокус". Патрул на Общинска полиция беше забелязан на метри от столичния митрополитски храм и часове, след като официалните гости си тръгнаха след заупокойна света литургия и последвалата панихидата по повод 40 дни от кончината на патриарх Неофит в неделния ден. Полицейско присъствие около храма, макар и ненатрапчиво, видя екипът ни и в понеделник.

Това се случва скоро, след като последният дом на покойния духовен баща на България беше поруган. Кръстът беше изваден от гроба и част от него, както и част от мрамора, обграждащ гроба, бяха счупени. МВР задържа мъжа, изгаврил се с гроба на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  Софийският районен съд пусна на свобода извършителя Иво Димитров. Обвиняемият заяви пред съда, че няма пари за адвокат и не може да работи и разказа, че живее до катедралния храм "Св. Александър Невски". Човек с неговата съдба срещнахме и днес в района. 

Гробът на патриарх Неофит беше възстановен напълно в първоначалния си вид, но вандалът сторил това отвратително безобразие, не го правише за първи път. Вербална агресия срещу духовниците и служителите на храма е почти ежедневна.

"Когато миналата година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора придобиха самочувствие и започнаха да стават нагли. Ние нямаме изпълнителна власт да въвеждаме в порядък битието на хората в центъра на София", разказа пред "Фокус" протойерей Николай Георгиев, предстоятел на храм "Св. Неделя".

"Аз не искам много полицейско присъствие, аз искам много отговорност при всеки един от нас. Аз искам много свобода и много отговорност. Аз искам всеки един от нас да знае къде стои и според нивото на мястото си, да дава плодовете на труда си отговорно, мирно и благочестиво. Това искам. Знам че няма да го получа в пълнота, но не искам да участвам и в хора на другите, които казват "Много ред, много полиция. Оръжие на улицата, водни оръдия". Разбирате ли, това не го искам, това не е демокрация. Църквата не е наказателница, но искаме от тези, които имат правото да упражняват власт, да го правят", призова отец Николай.