МВР задържа мъжа, поругал вечния дом на покойния българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, намиращ се под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя".  

Гробът на патриарх Неофит вече е възстановен напълно в първоначалния си вид, но вандалът сторил това отвратително безобразие, не го прави за първи път. Вербална агресия срещу духовниците и служителите на храма е почти ежедневна.

"Когато миналата година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора придобиха самочувствие и започнаха да стават нагли. Ние нямаме изпълнителна власт да въвеждаме в порядък битието на хората в центъра на София", разказва пред "Фокус" протойерей Николай Георгиев, предстоятел на храм "Св. Неделя".

По-малко известен факт е, че отец Николай е първият изповедник на престъпниците от Централния софийски затвор след промените през 1989 година. Той познава лицата от криминалния контингент може би по-добре от повечето редови полицаи.

Разговаряме с протойерей Николай Георгиев минути след като даде свидетелски показания по повод оскверняването на последния дом на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. 

"Направих всичко каквото можах. До всичко до което се бях докоснал като познание, като записи от камерите, предадох на органите. Разпознаването на тази личност не е голям проблем, защото той и още 15-20 като него са тези, които обитават централната градска част, спят по градинките, повечето ги знаят кои са, някои ги знаят и по имена. Но ние като обект на агресия от тяхна страна ежедневно сме се срещали, сблъсквали, минавали сме през опити на диалог и всякакъв такъв вид социализация и ресоциализация, не успяваме. Така че да, отговорът е да. Всичко, което се изискваше от нас сторихме по отношение на органите на реда", увери протойерей Николай.

Той казва, че от храма са се обръщали към органите на реда, към МВР и преди. Неговата позиция е, че предпочита да не превръща опазването на храма в някаква игра на стражари и апаши. 

"Разбира се, църквата има послание за мир във всяко едно време, още повече през времето на Великият пост. Но по отношение на реда в града, тук  е площад "Света Неделя", това е централната градска част и църквата не може да организира и да отговаря за реда. Ние нямаме изпълнителна власт и нямаме, дори ако искате амплоато на хора, облечени в расо, които да въвеждат в порядък битието на хората в централната градска част. Ние сме потърпевши от редовната вербална, и дори физическа агресия на тези лица". 

Как отговарят на нея? 

"Вижте, църквата трябва да е мека, църквата трябва да е тази, която да поема лошият дух в обществото, агресията в обществото. Църквата е място, където човек да влезе, да каже на Господ в молитва това, което има. Да предложи от себе си доброто, да се покае, да търси не изход от ситуацията, а решение на проблемите си и с Божия помощ да ги постига. Това е свързано с вътрешна борба - да подобрим себе си, да напредваме във вяра и благочестие, а не да отмъщаваме. Църквата не може да отмъщава. Мога да отмъщавам аз като личност, но като духовник - не. Още повече като част от тази църква, в името на Христос, която носи знакът и законът за помирението. Затова църквата не може да отмъщава и не може да е източник на агресия. Пак казвам, ние поемаме върху нас, за да не го връщаме в обществото или както казва Апостол Павел в посланието си до римляни, 12 глава "Отвръщайте и побеждавайте злото с добро".

Дали отец Николай съзира някакъв елемент на радикализация? И относно профила на извършителя на това поругаване, откъде идва тази агресия точно срещу църквата? Има ли религиозен мотив или някакъв друг? Може ли и политически да се използват фактите и с препратка към мигрантите в центъра на София и други.

"Профилът на тези хора се променя към лошо според отслабване на законодателството. Когато миналата година бе декриминализирана просията и безделието, тези хора придобиха самочувствие и започнаха да стават нагли в искането си не само към нас, но към всички хора на площада да им бъде помагано. "Дайте ми пари, защото нямам". "Нахранете ме, защото съм гладен". И на моя въпрос, защо искате от църквата храна, когато тук на 10-20-50 метра има няколко ресторанта. Защо не искате храна от ресторанти, а от църквата да искате молитва? Няма отговор. Защото тук е по-лесно".

Трябва ли да има засилено още по-засилено полицеско присъствие около църквата "Света Неделя" и не само там? Какво още може да предприеме изпълнителната власт? За това как погребението на Негово Светейшество Българския партиарх и Софийски митрополит Неофит сплоти властта, за избора на следващия патриарх на България. И още, очаквайте в интервюто на протойерей Николай Георгиев пред "Фокус".