До 3 години затвор за задържания мъж за поругаването на гроба на Неофит. Това съобщи на брифинг пред медиите заместник-началникът на 1-во РУ София комисар Георги Гечев.

"За 4-5 часа лицето беше задържано. Мъжът е 37-годишен, неизвестен на полицията до момента. Лицето води скитнически начин на живот. Мъжът има видими психични отклонения. Материалите по случая са изпратени към Софийска районна прокуратура“, разкри Гечев.

"Лицето пребивава, където намери. Хванат е в района на НДК, не е оказал съпротива, не казва защо го е направил. Апелирам записите първо да ни се дават на нас, след това да се дават на медиите", каза още той. 

"Към момента установяваме данни на лицето, тъй като той от години води скитнически начин на живот. Нямаме данни за него за никакви прояви - нито хулигански, нито кражби, нито каквото и да е", увери Гечев. 

"Събрани са достатъчно материали по случая. Повдигнати са му обвинения. Лицето е задържано с мярка до 72 часа. По делото не са налични писмени данни или такива за психичното състояние на лицето. На извършителя ще бъде изготвена съдебно-медицинска експертиза“, каза говорителят на Софийска районна прокуратура Николай Николаев.

"Обвинението е, че лицето е осквернило гроба на Патриарх Неофит. За това деяние законът предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода или пробация и глоба от 5 000 до 10 000 лева“, подчерта той.

"Мярката ще бъде разгледана от СРП още утрешния ден, след като наблюдаващият прокурор я внесе", заяви той. "Указан е максималко кратък срок. Експертите ще работят приоритетно", уверяват от прокуратурата.

Припомняме, че минути след 23:30 часа в понеделник под колонадата на столичния митрополитски храм "Св. Неделя", където се намира гробът на Негово Светейшество, бе извършена вандалската проява. Лицето бе задържано.