Споменът за патриарх Неофит не може да подмине Русе. Затова в дните на почит към паметта му ще ви разкажем една лична история. Преди да застане начело на Българската православна църква, той е бил русенски митрополит. Едно от децата, получили Светото си кръщене лично от неговите ръце тогава, е Борис - на 3 май 2005 г. Какво е чувството да си кръстен от дядо Неофит и какви спомени пазят за него Борис и семейството му?

"Това беше мой осъзнат избор, добре премислен. Той бе духовникът, който исках да въведе във вярата Борис", споделя пред NOVA майката Росица Георгиева.

На религионите празници през годините Борис и духовният лидер са се срещали често. "Докато те с майка ми си говореха в митрополията, един часовник ми грабна вниманието. Тогава бях на 7 г. Любезно помолих Дядо Неофит да ми го покаже, а той като разбра, че го харесах много, и каза "Това е от мен за теб", спомня си момчето, което днес е на 20 г.

Според майката през цялото време патриарх Неофит е присъствал в живота на семейството молитвено и духовно, като застъпник пред Бога. "С избора му за патриарх се виждахме по-рядко, но се чувахме по телефона. Срещахме се, когато пътувахме до София. Връзката му с Борис беше много силна, все питаше и пращаше поздрави", разкри тя.