В ефира на "Фокус" бе обявена новата президентска партия. Това стана по време на интервю на колегата Цоня Събчева с политолога проф. Александър Маринов. Важно уточнение е, че Маринов дълго време беше председател на стратегическия съвет към президента, а после бе назначен за съветник в политическия кабинет на служебния премиер Гълъб Донев.

Пред медията ни той каза: "В момента събираме подписи за свикване на референдум за националния празник. Събрани са подписи от 500 000 човека, което може да послужи и като основа за учредяване на бъдеща партия. Ние се организираме, включително, за да сме сигурни, че този референдум няма да бъде смачкан и предполагам, че в близките дни ще учредим едно гражданско сдружение, което така и ще се нарича, което ще си поставя подобни задачи. Но важното е, че има такава енергия, когато има енергия, ще се намери кой да я изрази. Аз смятам, че това е един възможен развой на събитията и не виждам в това нищо неестествено или неприемливо".

По информация на "Фокус" освен подписи за референдум в страната паралелно се събират подписи и за партия. Новият проект ще носи името "Трети март" и ще се роди официално покрай референдума. 

В последните месеци покрай ерозията в участващите в "сглобката" партии започна да се говори все по-усилено за нови проекти в ляво и дясно. Ето, че левият - вече може би е факт. Можем да предполагаме, че основната му цел ще е да събере разочарованието от ляво мислещите избиратели на "Продължаваме промяната" и да ги обедини в нещо ново.

Загадка обаче остава какво да очакваме от дясната страна и откъде точно ще дойде. Дали ще се появи нов герой на политическата сцена или по-скоро ще излезе някой с мнение, принципи и чест от вече съществуваща партия, който да създаде силно обединение?