24 май за мен е най-българският празник и винаги буди голямо вълнение. Аз го посрещам, разбира се, с гордост, с радост, защото е символ на нашата културна идентичност и на духовното ни наследство. За мен като учител писмеността и езикът са основата, върху която се градят знанието и културата. Дават ни възможност да се изразяваме, да споделяме опит, да общуваме помежду си. Това каза пред "Фокус" началният учител в столичното 105-о училище Ралица Бъчварова по случай Деня на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука, просвета и култура.

Тя свързва празника с полученото от нея най-високо отличие за цялостен принос в областта на образованието, грамотата "Неофит Рилски". 

"С увереност мога да кажа, че всяко дете, което се научи да чете и пише, вече става част от един много по-богат и по-смислен свят. Така че този празник ми напомня за мисията да вдъхновяваме и да подкрепяме учениците по техния път към знанието", допълни Бъчварова.

По думите ѝ като учители се стремят да възпитават и подтикват учениците да уважават наследството на нашите предци и да могат да разберат колко е важно образованието в живота на човека.

"Смятам, че учениците, поне малките, възприемат празника с интерес и с ентусиазъм, вълнуват се в подготовката за него. В часовете по "Човекът и обществото" ние учим за Светите братя Кирил и Методий, за това как е създадена глаголицата, по-късно нали и кирилицата от техния ученик. За значението, което е имала писмеността за българите. Изработваме различни малки книжки за живота и делото на двамата братя, различни други творчески проекти, например тематични рисунки правят, учат стихотворения, които са посветени на Светите братя, пеем песни в час, свързани с празника. Учили сме и пеем химна на Кирил и Методий, даже съм им разказвала как и кога е създаден. Тези занимания не само ги обогатяват със знания, но ги карат и да се почувстват свързани с българската история и култура", каза още началният учител.