Стрелбата срещу Роберт Фицо бе смущаващо коментирана и анализирана през изминалите 24 часа. Това мнение изрази в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" политологът Тончо Краевски.

"За пръв път виждам да се чупи консенсусът за това, че политическите покушения и убийствата на политици, които представляват избиратели – в случая представляващият най-много избиратели, премиерът на една страна, може да бъде убит, понеже той бил всявал разделение. Ще припомня на хората, които се изказват в тази посока – не искам да ги цитирам, защото те са твърде много, че политиката е създаване на разделения и управляване на тези разделения.

Републиката и демокрацията се състои в това да понасяме това разделение с някаква сдържаност, когато не сме на власт и да можем да осъждаме еднозначно тогава, когато се посяга на живота на един политик, който представлява една част от своя народ. Това е фундаментално условие за демокрацията и за републиката. В момента, в който кажем, че един премиер по някакъв начин е станал жертва, той сам е виновен за собственото си покушение, това означава, че сме загубили всякаква морална съвест, не сме квалифицирани морално за демокрация като форма на управление. Просто не сме способни на нея", обясни Тончо Краевски.

Той сподели, че заради случая с Роберт Фицо си вади основния извод, че не може да бъде допуснат крах на демократичната политическа система, като посочи няколко проблема: "Това означава, че има една част от политиците и журналистите, които поради своите политически пристрастия, са склонни да сложат на задната седалка всички други съображения, включително най-основното и най-свещеното – демокрацията, което е политическият имунитет на нашите представители. Значи те утре може да кажат така, че определени депутати, поради начина, по който се изказват, трябва да бъдат цензурирани или трябва да бъдат арестувани. Или пък, това е най-лошото, ако някой на улицата, защото български политици се разхождат по улицата, аз ги срещам по центъра на София, всички ги виждаме, ако утре някой им посегне на живота, защото това не е невъзможно, това ще бъде коментирано полярно, сиреч, ще има мнения "за“ и "против“ и дали той е виновен, или не е виновен. Това не може да бъде допуснато", категоричен бе политолога.