Премиерът на Словакия Роберт Фицо в четвъртък, 30 май, е преминал преглед, който потвърдил положителни промени в здравето му след опита за убийство. Той е започнал рехабилитация, пише Reuters, позовавайки се на информация от болницата, в която е бил лекуван.

Според словашките медии премиерът е бил изписан от болницата и откаран в апартамента си в Братислава.

"Болницата и правителствената служба не отговориха незабавно на искане за коментар. Болницата обяви, че по-рано в четвъртък Фицо е преминал допълнителен преглед, който потвърдил положителното развитие на здравословното му състояние и че той е започнал рехабилитация“, се казва в материала на агенцията.

Покушението срещу Фицо на 15 май в град Гандлова бе извършено от словашкия писател, 71-годишният Юрай Синтула. Журналистите научиха, че премиерът е ранен в корема и главата и е претърпял многочасова операция.

Politico писа, че една от основните причини за покушението срещу Фицо е, че той е отказал да достави оръжие на Украйна. Цинтула заяви, че се е чувствал "безсилен и разочарован от състоянието на обществото“ след промените, въведени от правителството на Фицо, след като той дойде на власт през октомври 2023 г.