Сегашното правителство изглежда като некоалиция, която работи по немеханизъм и не е ясно как точно работи в интерес на българските граждани. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" ген. Стефан Янев, лидер на партия "Български възход“. "Чухме много разговори, позиции как се решава един или друг проблем от гледна точка на ежедневието. Но не чухме нищо дългосрочно. Не чухме нещо, което да говори за 2-3 месеца напред", каза Янев.

Според него, властите не се справиха с първия сняг. България има четири сезона. И България винаги е имала ситуации подобни на тази, със сняг, с виелици, и с проблеми и обвинения от нас гражданите към властите, че не се справят. 

"Властите винаги не се справят, защото в живота няма 100-процентова застраховка, или ако има, тя е много скъпа, и никой не си я позволява, и не я купува като полица. По същия начин е подготовката ни за всякакъв вид бедствие. Вероятно в такова бедствие, ние имаме нужда от 10 000 снегорина, във всяко село да има поне по 1, но нямаме, не можем да си го позволим. И тук е въпросът да има добра организация. И големият въпрос е дали имаме тази добра организация, защото тази добра организация, тя става не толкова с пари, а с организация, с мисъл. И тази организация зависи от много неща, зависи от това, дали има подходящи хора в съответните общини, които имат опит, знаят и могат. Защото малко или много, ако погледнем, в случая става въпрос за пътищата, става въпрос за електроснабдяването, водоснабдяването - основните проблеми, които възникват при всеки сняг, виелица и всичко останало. И в много случаи ние бързаме да обвиняваме някой, а не се запитваме - ние какво правим? Ние, самите правим ли нещо, малко от малко да помогнем някъде", посочи Янев. 

 

По думите му, всеки решава за себе си, но вместо да чакаш някой, да се оплачеш, че някой не си е свършил работата, по-добре ние да направим нещо. В този смисъл операме до нашето отношение към нас самите и нашата отговорност. 

Синоптичните прогнози са доста точни и предупрежденията, които идват през медиите, трябва първо да ги чуят хората в съответните общини. Съответните фирми, които са ангажирани с това, те да си направят предварително разговорите и организацията, какво и как би следвало, и какво биха могли да очакват. Значи цялата тази организация зависи от подготовката, хората да знаят какво правят, какви отговорности имат. Това е важно да направим - организация.

"Ако знаем къде искаме да бъдем след 10 години, ние ще построим последователно стъпките, блокчетата, които искаме да изградим и тогава ще имаме управление. Защото управлението ще знае какво да прави, ще знае какъв е дневният ред, ще знае какъв е сценарият и кои точки да следва. Иначе импровизираме.", каза още Стефан Янев.

Цоня СЪБЧЕВА