Не се дава сигнал на влака да тръгне от гарата. Това заяви бившият заместник - министър на външните работи Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, в предаването "Това е България“ на Радио "Фокус“, като отговор на въпроса “Изпуснахме ли влака за Шенген?" . Безсмислено е да се повтаря, че България е изпълнила всички технически условия, каза Кючуков.

Той обясни, че съображенията на страните от Европа са изцяло национални, като на преден план се изтъква несправянето с корупцията. В съдържателен план реалните притеснения на тези държави са в полето на миграцията, допълни Кючуков.

"Основното е, че редица страни членки на Европейския съюз предпочитат да имат няколко граници с гранични проверки на пътя на мигрантите, отколкото само една шенгенска граница между България и Турция, която да няма ограничение за движението вътре в Европейския съюз", обясни той.

По думите му присъединяването на България към Шенген е дори по - проблематично от това на Румъния, защото тя е първата граница.

"В проблема за членството на България и Румъния в Шенген за пореден път се отразява нерешения въпрос за бъдещото развитие на Европейския съюз към повече интеграция и солидарност или повече към национална държава и бих казал повече "национален егоизъм"", обясни Любомир Кючуков.

“Покрай блокирането на членството на Северна Македония в Европейския съюз, България си затвори редица врати, на които сега би искала да почука за подкрепа", поясни бившият заместник-министър на външните работи.

Кючуков обясни още, че основният ресурс на България и Румъния за постигане на позитивно решение се крие в Германия и Франция и тяхното желание да укрепят единството на съюза.

Той заключи, че не се отделя достатъчно усилие от страна на българските политици, а роля пред Европейския съюз играе и европолитическата стабилност на страна.

"Честите избори не ни поставят в добра светлина", категоричен е Кючуков.

Цоня СЪБЧЕВА