Получаването на средствата, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост за саниране на жилищни сгради, е свързано с провеждането на няколко реформи, които да позволят преминаването от 100% безвъзмездно финансиране към използването на частен ресурс. Това каза Добромир Василев – директор Дирекция "Жилищна политика“ към МРРБ, в предаването "Денят на фокус“ на Радио "Фокус“.  

Предвид огромните нужди в цялата страна включването на частно съфинансиране в процеса по обновяване на жилищния фонд е наложително, тъй като само с безвъзмездни средства няма да могат да бъдат постигнати заложените цели, обясни той. Подадените до 1 юни проекти са за 100% съфинансиране, а след тази дата то е 80%, допълни Добромир Василев.  

Той обясни, че една от необходимите реформи е свързана с приемане на изменения в Закона за управление на етажната собственост, които да облекчат провеждане на Общо събрание. Намалява се и процентът, необходим за вземане на решения за изпълнение на проектите за обновяване – от 67 на 51%. Законът е внесен в Народното събрание и вече е минал на първо четене. "Надявам през месец юли да бъде приет“, заяви той. 

Друга реформа, която се предвижда, е създаване на звена за обслужване на едно гише, които да предоставят информация на гражданите за възможностите за съфинансиране. В момента общинските администрации изпълняват тази функция, уточни той.  

"Третата, може би най-важна реформа, която трябва да бъде изпълнена, е създаването на Национален декарбонизационен фонд, който ще финансира всички проекти за енергийна ефективност на жилищни, производствени, административни сгради. Целта е той да започне да функционира до края на 2025 г.“, обясни Добромир Василев.  

До момента по програмата са получени над 3000 проекта за саниране на жилищни сгради на обща стойност 4 милиарда лева, обясни директорът на Дирекция "Жилищна политика“ към МРРБ. Предстои всички тези проекти да бъдат разгледани според специално изготвена методология за оценка. "Тя ще ни позволи да финансираме най-ефективните и най-ефикасните предложения, тези, които постигат най-много спестявания с най-малко средства“, допълни той.  

Той прогнозира, че оценката вероятно ще отнеме около четири месеца заради огромния брой подадени проекти. "С тези, които бъдат класирани и за които има достатъчно финансиране, ще бъдат сключени договори за безвъзмездна помощ с общините, които ги представляват, след което ще може да започне процесът по изпълнение на проектите“, обясни експертът. 

Той допълни още, че санирането на еднофамилни сгради и къщи ще се случва по Програма "Развитие на регионите“, която ще стартира до дни.