Априлската епопея бе дързък и непоколебим избор на българския народ за свобода и развитие, за собствена държава, за човешко и национално достойнство. Това заяви заместник-председателят на Народното събрание Росица Кирова на тържествената заря-проверка в Панагюрище по повод 148-ата годишнина от Априлското въстание.

Росица Кирова отбеляза, че в историята на всеки народ има паметни, преломни събития, които по думите на Левски "обръщат времето", и в българската история такова събитие е Априлското въстание. То накара Европа за пръв път да застане с мощен глас в защита на българска национална кауза, подчерта заместник-председателят на парламента. Подвигът и делото на априлци трябва да бъдат следвани и ще останат завинаги мерило за зрелостта на българския народ, за героизъм, саможертва и мъжество, но най-вече за безпределна любов към Отечеството, допълни Росица Кирова.

Според заместник-председателя на парламента саможертвата на априлци ни показва, че трябва да следваме онзи път, който бележи любовта към Отечеството. В днешния ден те ни напомнят повече от всякога, че свободата не е дар, че за нейната кауза се воюва всеки ден, че идеалите на българския народ са свещени и на тях трябва да се служи смело, гордо и без корист, показват ни, че на Отечеството служат само онези, които мислят не за своето днес, а за българското утре, отбеляза Росица Кирова.

На честването присъстваха народни представители, членове на Европейския парламент, служебният министър на отбраната Атанас Запрянов, областният управител на Пазарджик Валентина Кайтазова и други. Слово произнесе и временно изпълняващият длъжността кмет на Община Панагюрище Петър Каменски.