Комисията по правни въпроси прие проект на решение за промени в Правилника за дейността и организацията на Народното събрание, предаде репортер на "Фокус“. Измененията предвиждат избор на постоянен председател и състав на Комисията за службите за сигурност с решение на Народното събрание.

До момента Комисията се председателстваше на ротационен принцип по големина на парламентарните групи и с началото на всяка нова пленарна сесия се сменяше и председателят. С началото на новата сесия начело трябваше да застане Николай Дренчев от "Възраждане“.

Управляващото мнозинство от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС обаче поиска постоянен състав и председател, с което на практика отнема и председателството на "Възраждане". Пръв промяната поиска Делян Пеевски, който заяви, че би било заплаха за националната сигурност, ако представител на третата политическа сила поеме председателството. 

В хода на дебата обаче Бойко Рашков от ПП-ДБ бе критичен към вносителите. Той каза, че мотивите за промяната съдържали лъжи и заяви, че не може да подкрепи проекторешението.

"Струва ми се, че вносителите трябва да преработят мотивите. Чувствам се засегнат и няма да изтърпя някой да мотивира предложения за промяна в Правилника за организацията и дейността на Народното събрание с едни откровени лъжи. Мотивите трябва да се преработят, защото някой си въоразява, че парламентът трябва да дава пример с използването на лъжи, вместо с обективни мотиви“, заяви Бойко Рашков.

Той посочи, че мотивите на законопроекта, в които е записано, че Комисията не можела да функционира нормално, не приемайки доклади и отчети от службите, не било вярно. По думите на Рашков тя е функционирала през целия период, в който е имало насрочени заседания от председателят на Народно събрание.

Рашков каза още, че нямало случаи, в които кворум не е бил събиран, което също е посочено като мотив за промените.

"Няма да подкрепя този проект“, категоричен бе Бойко Рашков.

Петър Петров от "Възраждане“ определи измененията като "експресни“. Според него е трябвало да бъде свикана временна комисия, на паритетен принцип, с което да се вземе това решение. Петров каза още, че управляващото мнозинство се опитвало силово да отнеме правото на тяхното председателство.

Николай Дренчев, който трябваше да по председателството на комисият, призова Делян Пеевски да се мотивира дали го смята за руски шпионин.