След обществения скандал с Александър Морфов в медийното пространство бе публикуван клип, в който режисьорът излиза с остри реплики към своя колега Евгени Будинов по време на една от репетициите на постановката "Хъшове".

"Имаме още едно отсъствие. Един гербаджийски боклук, който изхвърлихме от представлението", казва режисьорът Александър Морфов във видеото, разпространено от ПИК, във връзка с решението му да извади Будинов от постановката.

В записа Морфов разказва и за свой разговор с Будинов:

"Той ми се обади преди седмица. И казва: "Сашо, какво правиш, как си? Няма ме в разпределението. Няма ли да участвам?"

"Не, няма да участваш. Ние с теб сме противоположности. Харесвам те като артист, но като човек не те харесвам", разказва Морфов, пред трупата от постановката.

Във своя фейсбук профил бившият депутат на ГЕРБ Тома Биков коментира, че е безспорен факт, че Александър Морфов е талантлив режисьор и има правото на своите политически убеждения.

"Подобно право обаче има всеки, който работи не само в Народния театър, а където и да било. Защото България все още е свободна държава и политическите възгледи не са определящи за кариерното развитие на когото и да било", пише Биков.

По думите му от записа става ясно, че разделението и партизанлъкът са стигнали толкова далеч, че са станали водещ сюжет дори в институция като Народния театър. 

Биков заключи своята публикация с думите, че се надява след края на злополучното министерстване на Велислав Минеков, което отрови атмосферата в целия културен сектор, партизанлъкът и политкомисарството в българската култура ще приключат и българските културни дейци отново ще могат да работят спокойно и отвъд политическите си пристрастия. 

Своята позиция изрази и Деница Сачева от ПП ГЕРБ, която написа, че Народният театър винаги е бил и трябва да остане свято място, в което творци и публика в общо съпреживяване трябва да откриват и преоткриват света и себе си.

"Днес с тъга следя как Народният театър се оказа раздиран от омразата и разделението. Докъде стигнахме? 30 години след началото – политическата принадлежност отново да определя ролята?! Не талантът, а това дали мислиш като режисьора или не... Големият талант не може да бъде оправдание за диктатура и желание да доминираш на всяка цена", написа Сачева във своя фейсбук профил.

"Желая успех на Евгени Будинов на премиерата му другата седмица в Хасковския драматичен театър! Талантът ще победи омразата!", завърши Деница Сачева.