Въпреки лошото време, стотици се събраха в подкрепа на уволнения режисьор Александър Морфов с искане за оставката на директора на Народния театър Васил Василев. Шествието бе организирано от Движението за култура и започна от Министерството на културата, премина през президентството и приключва пред Министерски съвет.

Освен оставката на директора на Народния театър обаче, новото "Движение за култура" иска нови закони и правила. Сред тях е промяна в начина на сформиране на конкурсните комисии, които избират директори на културните институти.

"Фокус" припомня, че Морфов беше уволнен дисциплинарно от Народния театър след разразил се скандал с пиарката на театъра Велислава Кръстев заради обвинения в политически пристрастия от Морфов към нея. Актьорите от трупата се разделиха в мнението си "за" и "против", както и в подкрепата си за директора Васил Василев.

"Най-много ме обиди това, че ме предадоха артистите на Народния театър", заяви Александър Морфов, предава репортер на "Фокус" от шествието в подкрепа на режисьора.

"Тези хора са дошли да подкрепят не само мен, а да подкрепят смисъла, истината, правдата, защото тази истина и тази правда в държавата отдавна е унищожена. Вие знаете кой я унищожи, кой започна и до къде се стигна. (...) Има нещо, което трябва да се каже, че така повече не може да се живее", каза още пред журналисти режисьорът като уточни, че не желае да изпада в политическа пропаганда, но апелира хората да се събудят и да отхвърлят хегемонията на тези,  които ни управляват вече толгова години.

По думите на Морфов всичко, което се случва в Народния театър е огледално на онова, което се случва в държавата. 

"Велислава Кръстева унизи не само себе си. Тя унизи театъра, унизи артистите, унизи и мен. Това беше моята реакция", категорично заяви той.

Морфов коментира още, че въпреки своето уволнение постановките, които е режисирал ще се играят. "Аз мога да направя така, че да настоявам те да бъдат спрени, но всички представления са продадени за два месеца напред. Това означава да загубим 2500 души публика, която иска да гледа тези представления. За хората, които искат да гледат тези предстваления, аз предпочетох да подтисна моето его и да оставя представленията на театъра", обясни уволненият режисьор.