Бойко Борисов в Бургаско

5 Юли 2020 | 13:22 | 0
Бойко Борисов в Бургаско
Снимка: Радио "Фокус" - Бургас

Премиерът Бойко Борисов посети Южното Черноморие, за да открие два завършени проекта – обновената пречиствателна станция в Китен и обходния път на Поморие. В Китен министър-председателят изтъкна, че всички населени места по Черноморието вече имат такива станции и гарантира, че всяка капка вода ще се пречиства, за да бъде морето ни най-чистото. След визитата си в Китен, премиерът Бойко Борисов се отправи и към Поморие, за да открие обходния път на града, като уточни, че в следобедните часове на днешния ден по новия път вече ще може да се преминава. По думите на премиера в края на другата работна седмица се очаква да започне строежът и по северния обход на Бургас. Министър-председателят коментира и теми от обществено-политическия живот в страната: строежа на Алепу, мерките срещу коронавируса и изявите на държавния глава Румен Радев.


Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов откри обновената пречиствателна станция в Китен и обходния път на Поморие (ОБЗОР)

Премиерът Бойко Борисов посети Южното Черноморие, за да открие два завършени проекта – обновената пречиствателна станция в Китен и обходния път на Поморие.
В Китен министър-председателят изтъкна, че всички населени места по Черноморието вече имат такива станции.
„Това, което сме поели като ангажимент, сме го направили. Предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода ще се пречиства“, гарантира Бойко Борисов.
Инвестиционният проект за подобряване на съществуващата система за управление на отпадъчните води на територията на Приморско и Китен се реализира с финансиране по ОП „Околна среда“ на обща стойност 22,27 млн. лева. От тях 16 млн. лева са безвъзмездна финансова помощ, а съфинансирането от Община Приморско е 2 млн. лева. Останалите средства са от държавния бюджет. С изпълнението на проекта ще бъде постигнато подобряване на качеството на живот на населението на територията на гр. Приморско и гр. Китен, преодоляване на здравно-екологичните рискове и предоставянето на качествени екологични услуги на гражданите.
Реконструкцията и разширяването на съществуваща пречиствателна станция ще обслужва над 55 000 жители и гости на Приморско и Китен по време на туристическия сезон. Реализирането на проекта допринася за изпълнението на поетите ангажименти на страната ни за изграждане на обекти, чрез които да бъде увеличен събраният и третираният товар на замърсяване преди заустването на отпадъчните води във водни обекти.
По време на днешното посещение на премиера в Китен присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който даде разяснения относно проекта.
„От двата града – Приморско и Китен, посредством помпени системи, канализацията ще достига дотук. Минава през няколко етапа. Чрез контрола на системата може в реално време да се наблюдава как се пречиства водата, какви са параметрите ѝ, а зимата да се ограничи обемът на работа, предвид по-малкия брой жители“, обясни Димитров.
Министърът даде информация и относно друг бъдещ проект, който предстои да се реализира и касае допълнителни 3 язовира, които да водоснабдяват Черноморието.
"Много бих се радвал, ако се случи. Това е инициатива на управителите на всички ВиК по Черноморието. Целта е не само Камчия и Ясна поляна да го захранват, а да има още 3 язовира, посредством които за следващите 10-12-15 години да има вода за всички. Това ще помогне както на жителите, така и на бизнеса“, заяви Димитров.
След визитата си в Китен, премиерът Бойко Борисов се отправи и към Поморие, за да открие обходния път на града, като уточни, че в следобедните часове на днешния ден по новия път вече ще може да се преминава.
Строителството на обходния път на Поморие започна в средата на месец май миналата година. С построяването му транзитното движение ще се изнесе извън града, ще се повиши безопасността на движението и ще се намали замърсяването на въздуха.
Обходът на Поморие се изпълнява със средства от републиканския бюджет. Инвестицията за строителството на участъка е за около 20,6 млн. лв. Преминава се по изцяло по ново трасе, западно от града в периферната му част. През юни 2018 г. беше пуснато движението по обхода на Ахелой и по четирилентовия път в участъка между Поморие и Ахелой, с обща дължина над 9 км. Те също бяха финансирани от бюджета с близо 45 млн. лв. В момента АПИ провежда обществена поръчка за избор на строител и надзор на Северния обход на Бургас с дължина 4,7 км. Индикативната стойност на проекта е 52 910 000 лв., средствата са отново от републиканския бюджет. С изграждането му транзитният трафик, идващ от Варна по път І-9 и продължаващ на юг по път І-6 София - Бургас, ще се изнесе извън центъра на града. По този начин ще се повиши безопасността на движение за пътуващите от Западна и Северна България като се избягва влизането в населеното място.
По думите на премиера в края на другата работна седмица се очаква да започне строежът и по северния обход на Бургас.
„Надявам се четвъртък петък другата седмица да започне този строеж – малко преди аерогарата вдясно до автомагистрала „Тракия“. Идеята е като тръгнеш от София, Пловдив или Стара Загора. Да стигнеш до Бургас без светофар“, заяви премиерът.
Според кмета на Бургас Димитър Николов Бъдещият северен обход на Бургас е изключително ключов не само за града, но за всички пътуващи на север от него.
По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" трасето на северния обход ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли. Срокът за изпълнение на строителните работи е 18 месеца. Индикативната стойност на проекта е 52.9 млн. лв. без ДДС, а средствата са отново от републиканския бюджет.
По време на посещението си министър-председателят коментира и наболялата тема със строителството в местността Алепу.
„Това е прекрасно място за къщичка на птици. Ако си мислят, че с увъртанията си, че тази подпорна стена не е блок или хотел, няма кой да им се върже. Представяте ли си някой да даде разрешение там да се строи хотел? Това е абсурдно. Чудя им се на акъла защо си вкараха такъв автогол. Вижда се, че хотел, а казват, че не е“, заяви премиерът. Борисов добави, че тече разследване и това най-вероятно ще доведе до налагането на санкции.
Премиерът отвърна и на думите на президента, според когото Бойко Борисов е основен диспечер на порциите със скандални обществени поръчки.
"Обществените поръчки се виждат зад мен. Това е ролята на президента Радев – да отида да се разходи някъде, да каже нещо, а на следващия ден вие да ме питате. Ние всеки ден показваме това, което той е видял – пълен е язовирът на Белмекен. Чак до Перник караме вода. Пожелавам на президента хубава неделя. Ние показваме направеното", заяви премиерът. Според него българският бизнес не заслужава такова отношение. Според него президентът трябва да обединява, а не да разединява нацията.
Относно нарастващия брой на заразени с COVID-19 премиерът заяви, че за момента повторно затваряне на обектите няма да се случи, а към пандемията ще се подхожда контролирано и внимателно.
„Ако попитам Щаба, те ще ми предложат още днес да затворим всичко. Всеки има право сам да се прибере вкъщи – защо да го задължа? Всеки може да се прибере и да се заключи. Защо искате заповед? Пазете се, не се скупчвайте. Трябва да живеем. Ресторантьори, бармани казаха защо не отворите. Започнахме постепенно да отваряме. Сега казвате: „Защо да не затворим.?“ Ама туристическия сектор иска да е отворено“, заяви премиерът.
Борисов посочи, че според социологическо проучване 40% от населението не вярва, че има вирус.
„Ние няма да затворим сега. При нас е демокрация. Повече слушам проф. Мутафчийски, но слушам и проф. Мангъров, който счита, че няма нищо. Колкото и да е тегаво – ще дадем повече пари на болниците и за пътеки, така че юли и август да преминем колкото можем“, посочи още министър-председателят.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Димитър Николов, кмет на Бургас: Бъдещият северен обход на Бургас е изключително ключов

Бъдещият северен обход на Бургас е изключително ключов не само за града, но за всички пътуващи на север от него. Това каза кметът Димитър Николов по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Поморие, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас. По думите му всички отчуждителни процедури са преминали.
"По трасето трябва да се изгради четирилентов път с две големи детелини - едната ще бъде на пътя I-6 Бургас - Ветрен, а другата - в посока кв. "Сарафово", посочи още кметът.
По информация на Агенция "Пътна инфраструктура" трасето на северния обход ще започва при 230-ти км на път I-9 Сарафово - Бургас, непосредствено след Атанасовското езеро и в близост до настоящото кръстовище, ще преминава на запад заобикаляйки езерото, а след това ще се насочва към път I-6 Ветрен - Бургас и ще завършва при 493-ти км на първокласния път при селскостопанския надлез. Отсечката ще бъде с две платна, разделени със средна разделителна ивица, с по две ленти за движение в посока и банкети, както и локални платна. Връзката на новото трасе със съществуващата пътна мрежа ще се осъществява чрез 4 пътни възли. Срокът за изпълнение на строителните работи е 18 месеца.
Индикативната стойност на проекта е 52.9 млн. лв. без ДДС, а средствата са отново от републиканския бюджет.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Следобед ще бъде пуснат обходният път на Поморие

Следобед ще бъде пуснат обходният път на Поморие. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Поморие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите на премиера в края на другата работна седмица се очаква да започне строежът и по северния обход на Бургас.
„Надявам се четвъртък петък другата седмица да започне този строеж – малко преди аерогарата вдясно до автомагистрала „Тракия“. Идеята е като тръгнеш от София, Пловдив или Стара Загора. Да стигнеш до Бургас без светофар“, заяви премиерът.
Строителството на обходния път на Поморие започна в средата на месец май миналата година. С построяването му транзитното движение ще се изнесе извън града, ще се повиши безопасността на движението и ще се намали замърсяването на въздуха.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Няма да затворим всичко сега, ще действаме контролирано и внимателно по отношение на COVID – 19

Няма да затворим сега, ще действаме контролирано и внимателно по отношение на COVID – 19. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Поморие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„Ако попитам Щаба, те ще ми предложат още днес да затворим всичко. Всеки има право сам да се прибере вкъщи – защо да го задължа? Всеки може да се прибере и да се заключи. Защо искате заповед? Пазете се, не се скупчвайте. Трябва да живеем. Ресторантьори, бармани казаха защо не отворите. Започнахме постепенно да отваряме. Сега казвате: „Защо да не затворим.?“ Ама туристическия сектор иска да е отворено“, заяви премиерът.
Борисов посочи, че според социологическо проучване 40% от населението не вярва, че има вирус.
„Ние няма да затворим сега. При нас е демокрация. Повече слушам проф. Мутафчийски, но слушам и проф. Мангъров, който счита, че няма нищо. Колкото и да е тегаво – ще дадем повече пари на болниците и за пътеки, така че юли и август да преминем колкото можем“, посочи още министър-председателят.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Президентът да се опита да обединява, а не да разединява нацията

Президентът да се опита да обединява, а не да разединява. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Поморие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. По думите му работата на опозицията е да недоволства.
"Обществените поръчки се виждат зад мен. Това е ролята на президента Радев – да отида да се разходи някъде, да каже нещо, а на следващия ден вие да ме питате. Ние всеки ден показваме това, което той е видял – пълен е язовирът на Белмекен. Чак до Перник караме вода. Пожелавам на президента хубава неделя. Ние показваме направеното", заяви премиерът. Според него българският бизнес не заслужава такова отношение.
"Завиждам му само за това, че успя да направи реформа в съдебната система - това да ти пращат предварително съдиите актовете и да ги одобряваш", посочи премиерът.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Абсурдно е да се даде разрешение за строителство на хотел на Алепу

Абсурдно е да се даде разрешение за строителство на хотел на Алепу. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на посещението си в Поморие, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас.
„Това е прекрасно място за къщичка на птици. Ако си мислят, че с увъртанията си, че тази подпорна стена не е блок или хотел, няма кой да им се върже. Представяте ли си някой да даде разрешение там да се строи хотел? Това е абсурдно. Чудя им се на акъла защо си вкараха такъв автогол. Вижда се, че хотел, а казват, че не е“, заяви премиерът.
Борисов добави, че тече разследване и това най-вероятно ще доведе до налагането на санкции.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов: Предоставяме най-чистото море, всяка капка вода ще се пречиства

Всички населени места вече имат такива станции. Това, което сме поели като ангажимент, сме го направили. Предоставяме най-чистото море. Всяка капка вода ще се пречиства. Сигурен съм обаче, че където ме видят, ще ме питат за Радев, а не за пречиствателните станции. Това каза премиерът Бойко Борисов, който откри обновената пречиствателна станция в Китен, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Бургас. Първата копка на разширената станция бе направена през месец януари м.г., а днес тя вече е завършена. По време на днешното посещение на премиера в Китен присъства и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, който даде разяснения относно проекта.
„От двата града – Приморско и Китен, посредством помпени системи, канализацията ще достига дотук. Минава през няколко етапа. Чрез контрола на системата може в реално време да се наблюдава как се пречиства водата, какви са параметрите ѝ, а зимата да се ограничи обемът на работа, предвид по-малкия брой жители“, обясни Димитров.
Министърът даде информация и относно друг бъдещ проект, който предстои да се реализира и касае допълнителни 3 язовира, които да водоснабдяват Черноморието.
"Много бих се радвал, ако се случи. Това е инициатива на управителите на всички ВиК по Черноморието. Целта е не само Камчия и Ясна поляна да го захранват, а да има още 3 язовира, посредством които за следващите 10-12-15 години да има вода за всички. Това ще помогне както на жителите, така и на бизнеса“, заяви Димитров.
На въпрос на министър-председателя, свързан с това дали вече има туристи, кметът на Приморско Димитър Германов отговори положително.
„Пълни се. Основно са български туристи. На фона на тази криза, при нас е относително добре. Изключително професионално е отношението на туристически бранш и на Общината“, посочи Германов.
Мария ПОПЧЕВА

Агенция "Фокус"
Премиерът Бойко Борисов пристигна в Китен, където ще открие реконструираната и разширена пречиствателна станция

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Китен, където ще открие реконструираната и разширена пречиствателна станция, предаде репортер на Радио "Фокус" - Бургас.
С него са министърът на околната среда Емил Димитров, зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков и кметът на Бургас Димитър Николов.

Принтирай    Оразмери текст   + -