НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:34


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Има ли основание за досъдебно производство срещу трима министри – Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев?

Има ли основание за досъдебно производство срещу трима министри – Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев?

14 Юли 2008 | 10:24 | Нова телевизия, „Коритаров Live”
Александър Тодоров, следовател от НСлС
Малена Филипова, ръководителка на отдел "Инспекторат" към Върховната касационна прокуратура (по телефона)Водещ: Започва „Коритаров Live”. Има ли основание за досъдебно производство срещу трима министри – Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев? Мой гост по тази тема е следователят от Националната следствена служба (НСлС) Александър Тодоров. Добро утро и добре дошли!
Александър Тодоров: Добро утро!
Водещ: Г-н Тодоров, поводът да ви поканя е един ваш доклад до главния прокурор на Република България, който е пред мен. Когато го получих се запознах доста подробно с него. В доклада си до главния прокурор вие казвате, наред с всичко останало и следното: „Считам, че наред с разследването на преките извършители следва да бъде образувано и досъдебно производство срещу ръководителите от Съвета на директорите от фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, а именно министрите Пламен Орешарски, Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов, които в качествата си на длъжностни лица, въпреки задълженията си, не са упражнили достатъчен контрол върху работата на лица, на които е възложено управлението и разпореждането на обществено имущество”. Вие говорите за особено тежък случай на престъпление по член 219, ал. 4 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс.
Александър Тодоров: Точно така.
Водещ: Какви са вашите аргументи, за да смятате, че трябва да има досъдебно производство срещу тримата министри?
Александър Тодоров: Аргументите ми да смятам, че следва да бъде образувано досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от Управителния съвет на фонд „Републиканска пътна инфраструктура” се съдържат в самия Закон за пътищата и по-точно в Глава 4-та, касаеща управлението. С член 21 от въпросния закон, ал. 1-ва се преобразува Изпълнителна агенция „Пътища”, която е била към министъра на регионалното развитие и благоустройството, във фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, който е към министъра на финансите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Орешарски: Фискалната политика във всяка страна трябва да бъде благоразумна

Пламен Орешарски: Фискалната политика във всяка страна трябва да бъде благоразумна

13 Май 2008 | 09:12 | БТВ, „Тази сутрин”
Пламен Орешарски, министър на финансите, в интервю за предаването на БТВ „Тази сутрин”


Водещ: Според ГЕРБ правителството залага леви мерки в последната една година от управлението си, които ще реализира с бюджетния излишък. Така ли е, г-н Орешарски? Добро утро.
Пламен Орешарски: Добро утро.
Водещ: След катарзиса в Катарино?
Пламен Орешарски: Добро утро. Не знам какво точно имате предвид под ”леви мерки”. Ако имате предвид, че приоритет ще продължи да бъде образование, здравеопазване и социалната дейност, разбира се - да, това е така, и тази година най-големи ръстове в сравнение с предходната имаха точно тези сектори -образование, здравеопазване и някои социални дейности.
Водещ: Според много медии това е един наистина ляв завой, който правителството реализира, най-малкото заради намесата на държавата в осигуряването, в пенсиите, ще се вдигат пенсиите, в ред такива мерки, които стават само с държавни пари - вдига се бюджетът за здравеопазване, вдига се този за образование, и така нататък.
Пламен Орешарски: Аз, на фона на макрочислата, тъй като в Катарино беше обсъждана макрорамката, предстоят секторните дебати лятото и есента можем да дискутираме и секторни политики, но по макрорамката аз не идентифицирам драматични промени, което е по-скоро плюс за фискалната политика, отколкото минус. Фискалната политика във всяка страна трябва да бъде благоразумна. И ако проследите основните параметри, например разходи не повече от 40 % от БВП, това е правило, което действа още от самото начало на мандата. Също...
Водещ: Тоест няма ляв завой, така ли?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Овладяхме основните финансови рискове, заяви Пламен Орешарски

Овладяхме основните финансови рискове, заяви Пламен Орешарски

16 Декември 2007 | 11:32 | БНР, “Неделя 150”
Пламен Орешарски, министър на финансите

Водещ: Министърът на финансите Пламен Орешарски.
Пламен Орешарски: Г-н Дулевски предложи по-активно участие на Икономическия и социален съвет при мониторинга, при наблюдението на Националната програма за реформи. Аз приветствам това предложение. Ние и досега разчитаме на Икономическия и социален съвет, особено при различни общественозначими проекти за промени на съществуващи практики или законодателство. Последният случай беше, благодарение на г-н Дулевски, беше организиран един семинар-обсъждане за насоките на пенсионната реформа.
Водещ: Министър Масларова и министерството бяха...
Пламен Орешарски: Да, всички ангажирани институции в социалната сфера... Аз бих искал да подчертая, че изключително съм удовлетворен от добрата институционализация на Икономическия и социален съвет като граждански парламент.
Водещ: Простичко казано – работи, така ли?
Пламен Орешарски: Работи. И там се виждаме всички представители на синдикати, работодатели и правителство, неправителствен сектор и могат спокойно да се обсъждат различни, иначе чувствителни, проблеми, които често се коментират от различна гледна точка по медиите, а там е мястото, където няма толкова емоция, колкото рационализъм в дебатите, благодарение сигурно и на уменията на г-н Дулевски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Орешарски: В проектобюджета за 2008 година има по-отчетливи ръстове за образованието и здравеопазването

Пламен Орешарски: В проектобюджета за 2008 година има по-отчетливи ръстове за образованието и здравеопазването

31 Октомври 2007 | 09:02 | БТВ, "Тази сутрин"
Пламен Орешарски, министър на финансите, в интервю за предаването “Тази сутрин” по БТВ

Водещ: Гост на нашето предаване е един от най-популярните български политици – Пламен Орешарски. Добро утро.
Пламен Орешарски: Добро утро.
Водещ: Длъжен съм да ви предупредя, че микрофоните са включени и всичко, което кажете ще се излъчи в национален ефир, г-н Орешарски.
Пламен Орешарски: Усмихвам се определението “политик”.
Водещ: Не ви ли харесва това определение?
Пламен Орешарски: Нямам такива амбиции, не принадлежа към нито една политическа сила.
Водещ: Не сте ли 3+1, тройната коалиция не е ли 3+1. Пламен Орешарски не е ли четвъртият коалиционен партньор, както ви обявяват.
Пламен Орешарски: Е, на скромен касиер трудно можете да дадете понятието четвърти коалиционен партньор.
Водещ: Скромен касиер. А вие в това правителство как работите? Вярно ли е, че примерно всички министри и политици идват при вас и ви казват искаме пари за това и за онова и вие им казват всеки път – не, пари няма. И те много често с вас се оправдават.
Пламен Орешарски: Това е част от митологията междувпрочем, която е характерна за всеки финансов министър в много други страни, не само у нас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.
Реч на Владимир Путин пред Федералното събрание. 20 февруари 2019 г.

ВИДЕО
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Кубрат Пулев подкрепи българския туризъм с нов видеоклип
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.