НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:57


СВЪРЗАНИ МНЕНИЯ

Има ли основание за досъдебно производство срещу трима министри – Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев?

Има ли основание за досъдебно производство срещу трима министри – Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев?

14 Юли 2008 | 10:24 | Нова телевизия, „Коритаров Live”
Александър Тодоров, следовател от НСлС
Малена Филипова, ръководителка на отдел "Инспекторат" към Върховната касационна прокуратура (по телефона)Водещ: Започва „Коритаров Live”. Има ли основание за досъдебно производство срещу трима министри – Пламен Орешарски, Асен Гагаузов и Петър Мутафчиев? Мой гост по тази тема е следователят от Националната следствена служба (НСлС) Александър Тодоров. Добро утро и добре дошли!
Александър Тодоров: Добро утро!
Водещ: Г-н Тодоров, поводът да ви поканя е един ваш доклад до главния прокурор на Република България, който е пред мен. Когато го получих се запознах доста подробно с него. В доклада си до главния прокурор вие казвате, наред с всичко останало и следното: „Считам, че наред с разследването на преките извършители следва да бъде образувано и досъдебно производство срещу ръководителите от Съвета на директорите от фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, а именно министрите Пламен Орешарски, Петър Мутафчиев и Асен Гагаузов, които в качествата си на длъжностни лица, въпреки задълженията си, не са упражнили достатъчен контрол върху работата на лица, на които е възложено управлението и разпореждането на обществено имущество”. Вие говорите за особено тежък случай на престъпление по член 219, ал. 4 във връзка с ал. 2 от Наказателния кодекс.
Александър Тодоров: Точно така.
Водещ: Какви са вашите аргументи, за да смятате, че трябва да има досъдебно производство срещу тримата министри?
Александър Тодоров: Аргументите ми да смятам, че следва да бъде образувано досъдебно производство срещу виновните длъжностни лица от Управителния съвет на фонд „Републиканска пътна инфраструктура” се съдържат в самия Закон за пътищата и по-точно в Глава 4-та, касаеща управлението. С член 21 от въпросния закон, ал. 1-ва се преобразува Изпълнителна агенция „Пътища”, която е била към министъра на регионалното развитие и благоустройството, във фонд „Републиканска пътна инфраструктура”, който е към министъра на финансите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Орешарски: Фискалната политика във всяка страна трябва да бъде благоразумна

Пламен Орешарски: Фискалната политика във всяка страна трябва да бъде благоразумна

13 Май 2008 | 09:12 | БТВ, „Тази сутрин”
Пламен Орешарски, министър на финансите, в интервю за предаването на БТВ „Тази сутрин”


Водещ: Според ГЕРБ правителството залага леви мерки в последната една година от управлението си, които ще реализира с бюджетния излишък. Така ли е, г-н Орешарски? Добро утро.
Пламен Орешарски: Добро утро.
Водещ: След катарзиса в Катарино?
Пламен Орешарски: Добро утро. Не знам какво точно имате предвид под ”леви мерки”. Ако имате предвид, че приоритет ще продължи да бъде образование, здравеопазване и социалната дейност, разбира се - да, това е така, и тази година най-големи ръстове в сравнение с предходната имаха точно тези сектори -образование, здравеопазване и някои социални дейности.
Водещ: Според много медии това е един наистина ляв завой, който правителството реализира, най-малкото заради намесата на държавата в осигуряването, в пенсиите, ще се вдигат пенсиите, в ред такива мерки, които стават само с държавни пари - вдига се бюджетът за здравеопазване, вдига се този за образование, и така нататък.
Пламен Орешарски: Аз, на фона на макрочислата, тъй като в Катарино беше обсъждана макрорамката, предстоят секторните дебати лятото и есента можем да дискутираме и секторни политики, но по макрорамката аз не идентифицирам драматични промени, което е по-скоро плюс за фискалната политика, отколкото минус. Фискалната политика във всяка страна трябва да бъде благоразумна. И ако проследите основните параметри, например разходи не повече от 40 % от БВП, това е правило, което действа още от самото начало на мандата. Също...
Водещ: Тоест няма ляв завой, така ли?
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Овладяхме основните финансови рискове, заяви Пламен Орешарски

Овладяхме основните финансови рискове, заяви Пламен Орешарски

16 Декември 2007 | 11:32 | БНР, “Неделя 150”
Пламен Орешарски, министър на финансите

Водещ: Министърът на финансите Пламен Орешарски.
Пламен Орешарски: Г-н Дулевски предложи по-активно участие на Икономическия и социален съвет при мониторинга, при наблюдението на Националната програма за реформи. Аз приветствам това предложение. Ние и досега разчитаме на Икономическия и социален съвет, особено при различни общественозначими проекти за промени на съществуващи практики или законодателство. Последният случай беше, благодарение на г-н Дулевски, беше организиран един семинар-обсъждане за насоките на пенсионната реформа.
Водещ: Министър Масларова и министерството бяха...
Пламен Орешарски: Да, всички ангажирани институции в социалната сфера... Аз бих искал да подчертая, че изключително съм удовлетворен от добрата институционализация на Икономическия и социален съвет като граждански парламент.
Водещ: Простичко казано – работи, така ли?
Пламен Орешарски: Работи. И там се виждаме всички представители на синдикати, работодатели и правителство, неправителствен сектор и могат спокойно да се обсъждат различни, иначе чувствителни, проблеми, които често се коментират от различна гледна точка по медиите, а там е мястото, където няма толкова емоция, колкото рационализъм в дебатите, благодарение сигурно и на уменията на г-н Дулевски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Орешарски: В проектобюджета за 2008 година има по-отчетливи ръстове за образованието и здравеопазването

Пламен Орешарски: В проектобюджета за 2008 година има по-отчетливи ръстове за образованието и здравеопазването

31 Октомври 2007 | 09:02 | БТВ, "Тази сутрин"
Пламен Орешарски, министър на финансите, в интервю за предаването “Тази сутрин” по БТВ

Водещ: Гост на нашето предаване е един от най-популярните български политици – Пламен Орешарски. Добро утро.
Пламен Орешарски: Добро утро.
Водещ: Длъжен съм да ви предупредя, че микрофоните са включени и всичко, което кажете ще се излъчи в национален ефир, г-н Орешарски.
Пламен Орешарски: Усмихвам се определението “политик”.
Водещ: Не ви ли харесва това определение?
Пламен Орешарски: Нямам такива амбиции, не принадлежа към нито една политическа сила.
Водещ: Не сте ли 3+1, тройната коалиция не е ли 3+1. Пламен Орешарски не е ли четвъртият коалиционен партньор, както ви обявяват.
Пламен Орешарски: Е, на скромен касиер трудно можете да дадете понятието четвърти коалиционен партньор.
Водещ: Скромен касиер. А вие в това правителство как работите? Вярно ли е, че примерно всички министри и политици идват при вас и ви казват искаме пари за това и за онова и вие им казват всеки път – не, пари няма. И те много често с вас се оправдават.
Пламен Орешарски: Това е част от митологията междувпрочем, която е характерна за всеки финансов министър в много други страни, не само у нас.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.
Продължават протестите в Каталуния 20 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.