Фондация "Светът на Мария“ под патронажа на председателя на Столичния общински съвет и с финансовата подкрепа на Столична община организира безплатна прожекция на италианския филм "Наопаки“ ("Upside Down"), 2021 г. на реж. Лука Торнаторе на 13 юли от 18.00 часа в зала "Люмиер“ на НДК., съобщиха от Столична община.

Филмът пресъздава историята на момче със Синдром на Даун, което става успешен ММА борец и преобръща стереотипа за себе си. Историята е по действителен случай. Прожекцията е част от поредицата "Филми за достоен живот“ в подкрепа на каузата за приобщаване на хората с със Синдром на Даун. Целта е да предизвика обществения интерес по темата за способности на хората с този синдром, да провокира наложените стереотипите и да подпомогне формирането на положителни нагласи и приемане както на хората със Синдром на Даун, така на останалите хора със интелектуални затруднения.

Самата прожекция е специално адаптирана за зрители, които се затрудняват в четенето на субтитри, като са осигурени дублаж и индивидуални приемници със слушалки.

След филма ще има дискусия, на която специални гости ще са младежите от Спортната федерация по адаптирана физическа активност и спортистите със синдром на Даун, които се изявиха на Световното първенство за атлети със синдрома в Чехия тази година, а за гостите на прожекцията е подготвен кетеринг от социалното предприятие "Бон апети от Светът на Мария“.