За единадесета поредна година старозагорското село Преславен очаква млади и стари от близо и далеч, за да станат част от Празника на житото - "Пътят на хляба“, предаде репортер на "Фокус". Събитието има за цел да съхрани и предаде богатството, красотата и мъдростта на българския фолклор, свързани с обичая "жътва“. Да даде сцена за изява на самодейци, творци, хора на изкуството и занаятите.

Целият автентичен процес – зажънване на класовете от жените и връзване на снопите от мъжете, замесване на брашното в нощите, разточване на тестото и печене на сачове – ще се демонстрира на открито, пред погледите на гостите на събитието от сърдечните домакини.

Атрактивен акцент в пъстрата програма от фолклорни изпълнения и сръчни демонстрации е кулинарната изложба от тестени изделия – ароматни хлябове, ритуални погачи, вкусни месеници и гюзлеми, баници със сирене и др.

Първата част на празника е на нивата, където ритуално се зажънва и се дава началото на жътвената кампания. Втората част се провежда на открита сцена, под прохладните сенки в парка на селото.

Празникът е без възрастови ограничения. В него могат да участват както индивидуални изпълнители, така и колективни – певчески и танцови групи, за народни обичаи и ритуали, ансамбли. Всички изпълнители получават грамоти за участие и жътварска кошница пълна с дарове.

Организаторите са предвидили специална награда на кмета-домакин за "Най-добре представил се участник“ и награда на арендатора-домакин на нивата.

Съпътстващите прояви са демонстрация по приготвяне на преславенски гюзлеми, изложба на хлябове от старозагорски пекарни, конкурсни изложби "Най-вкусно тестено ястие“ и детски рисунки "Мое плодородно село“, кулинарен кът "Бабо, дай ми точилката“ и "С ръце и сърце за българското“ – щандове на занаятчии и творци. Децата ще могат да се  включат в "Театър на Трохите“ на Мрежа Хлебни Къщи и да пояздят пони.

Организатори са Община Стара Загора, кметство с. Преславен, НЧ "Димитър Наумов-1908“, Пенсионерски клуб "Доньо Пехливанов“ и арендатора Йордан Танев.