У човека е заложено да търси обяснение за света, в който живее. Не можем да опознаваме и разбираме света около нас без да разбираме начина, по който той се движи, как е създаден и какво е неговото бъдеще. Там, където се развива наука, има прогресивно и проспериращо общество. Това каза организаторът и създател на Софийския фестивал на науката Любов Костова в предаването "Един неделен ден по шосето“ на Радио "Фокус“.

От 2003 г. тя започва да се занимава с комуникация на науката през различни проекти. "Въведохме "Научно кафене“ като формат, т.е. да поговорим за наука на чаша кафе. Постепенно стигнахме до изключителния конкурс "Лаборатория за слава“, който е британски, но го направихме международен и България бе една от първите държави, които го организираха. Той е насочен към обучение на млади учени до 35-годишна възраст. До 2011 г. бяхме натрупали вече пет випуска с по десетина финалисти всяка година – това са 50 отлично подготвени млади учени, които разбират от и умеят да комуникират. Тогава си казах: имаме предпоставка, имаме хората, знаем, че има публика. Така се събрахме колеги, приятели и учените, с които продължаваме до ден днешен да сме гръбнакът“, разказа Любов Костова.

Интересът към Софийския фестивал на науката е голям и публиката става все по-голяма с всяка изминала година. Тази година 3500 ученици са посетили фестивала в първите два дни, които са посветени на училищна програма. "Това са събития, специално насочени към определени предмети и определени възрастови групи. В основната програма, която заема целия уикендов блок и вечерните часове на четвъртък и петък, участие са взели почти 10 000 души. Имаше и много хора, които идваха на място“, сподели организаторът.

На фестивала тази година е имало 120 събития на три сцени, множество зони за практически занимания и огромна площ с над 40 изложители – щандове с демонстрации и експерименти на различни университети, научни институти и образователни предприемачества.

Включват се и 31 международни учени от 25 страни в Азия, Африка и Европа. "Част от тях бяха тук с огромна група от младите изследователи от "National Geographic“. Други бяха поканени специално от нас – професори, изобретатели, учени, свързани с Космоса, с най-новите разработки в биомедицината, антарктически изобретатели от 10 държави по света“, изброи Любов Костова.

Фестивалът се провежда за 14-та поредна година.

От три години Фестивал на науката се провежда и във Варна, а от две – в Пловдив. "Целта ни не е да пренесем събития от София, а да създадем специални такива, създадени от учените, които работят в града или в близост до него, за да се срещаме с учените от тези общности. Моята вяра е, че те са истинските ролеви модели“, подчерта Костова.

Тази година Фондация "Красива наука“ създава и Пътуващ фестивал на науката. "Започваме с еднодневни фестивали във Видин и Монтана, които ще бъдат около Европейската нощ на учените в края на септември“, обяви Любов Костова.

Все повече български екипи участват в големи европейски научни проекти, отбеляза тя. Тази година отбелязваме 25 годишни от членството на България в ЦЕРН. "Екипи от Софийския университет и от Българската академия на науките са част от историята на колайдера. Това са отдадени хора, които поколения наред създават интереса у младите. Истински красиво е да видиш колко много въображение, колко много творчески потенциал притежават хората от науката, които са успели да направят нещо толкова грандиозно, да го разбият на малки части, да го раздадат на множество екипи, тези екипи да създадат всяка малка платка – стотици хиляди такива, те да се сглобят като един пъзел и да сработят“, разказа Любов Костова.

ЦЕРН е съоръжение, което по пътя на науката се опитва да докаже съществуването на бозона на Хигс. 60 години след появата на теорията на проф. Хигс тя е доказана благодарение на учените от ЦЕРН. "Бозонът е миниатюрна частица, за която само сме предполагали след определен етап от развитието на физиката. Тези частици ще ни върнат обратно във времето, когато Вселената се е зародила. Имаме да извървим много път, за да разберем откъде е тръгнала Вселената, какво се е случвало преди този Голям взрив. В момента учените работят върху този проблем, имат много стройна хипотеза и тя постепенно се доказва. Това е една археология на нашето собствено космическо битуване“, разказа Любов Костова. 

Друг аспект от това е, че може би ще разберем какво представлява антиматерията и тъмната материя.