Изложба, посветена на 200 години от издаването на "Рибния буквар“, ще бъде открита на 20 май в Галерия на открито "Градска градина“ пред Народния театър "Иван Вазов“ в сттолицата, научи "Фокус" Откриването е в 16 часа. Екпозицията, подготвена от Централната библиотека на Българската академия на науките представя първото издание на "Буквар с различни поучения“ от 1824 г., станал известен със заглавието "Рибен буквар“, както и неговите издания от 1847 г. и 1850 г., които се съхраняват в библиотеката.

На четиринадесет табла са разгледани Предисловието и отделните раздели на Буквара, най-ранните отзиви за него, а също и предшествениците и следовниците на тази уникална за българското учебно дело книга. В експозицията е включена информация за Петър Берон като учен, просветен деец и дарител. Представително място е отделено и на останалите четири издания от преди Освобождението, любезно предоставени от Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий“, както и архивни документи от Научния архив на БАН.

Петър Берон заема мястото си на един от най-образованите българи за времето си, който пръв обръща поглед към новото, европейското образование, като главен залог за бързо и успешно развитие на зараждащото се новобългарско общество. Неговата грижа за българските училища, за издаване на учебници на български език и за българската просвета откриваме още в послесловието на "Рибния буквар“. Изложбата е част от инициативите, съпътстващи отбелязването на 155-та годишнина от създаването на БАН  и може да бъде разгледана до 28 май 2024.