Почти пет или шест хилядолетия се обитава този терен. Това каза в дневния блок "Добър ден, България" на Радио "Фокус" археологът от НАИМ-БАН Петър Лещаков, ръководител на обекта край Чирпан, където е намерено двуетажно праисторическо жилище. Извършва се спасително проучване на участъка, засегнат от модернизацията на железопътна линия Оризово-Михайлово, част от трасето Пловдив-Бургас. По думите му то е с широчина около 40 м и дължина няколкостотин метра, а над 90% от този многослоен обект попада в засегнатия участък.

"Обектът е открит през 2016 г. Те реално са няколко, разположени през сухи в момента дерета. Многослойни са, започват съществуването си още от първата половина на VІ хилядолетие и с известни прекъсвания животът тук продължавам до ХІV век“, обясни ръководителят на един от обектите.

Разкопките се извършват от НАИМ-БАН и са финансирани от Национална компания "Железопътна инфраструктура“, уточни Лещаков. "След откриването им имаше предварителен етап за извършването на сондажи, за да разберем мащаба на живота в този засегнат участък от селищата. Миналата година пристъпихме към пълни проучвания на трите обекта, които се намират в близост един до друг, като моят е в централната част“, поясни археологът.

Той добави, че обектите съдържат материали от сходни епохи, като май-ранните материали са от началото на късния неолит. "Най-крупно е обитаването на обекта през халколита, това е V хилядолетие. Следват останки от ранножелязната епоха, късножелязната епоха – І хилядолетие, от късната античност – спорадични следи от обитаване, и едно крупно обитаване през периода ХІІ-ХІІІ век с отделни елементи, които показват, че има живот и през ХІV век, преди овладяването на българското царство от турските нашественици“, каза още Петър Лещаков.

Археологът добави, че този терен с известни прекъсвания се обитава почти пет или шест хилядолетия. "Това е благодарение на добрите климатични условия, наличието на извор, който е в близост до тези селища, земеделските площи, които хранят населението и др. Има места, които се обитават много дълго във времето поради тези факти“, каза още Лещаков.



Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Интервю".