Протестът на енергетиците блокира центъра на София и затвори пространството около пл. "Независимост", познат и като Триъгълника на властта. Булевардите "Княз Ал. Дондуков" и "Цар Освободител" са затворени за движение, предаде репортер на "Фокус".

Стотиците протестиращите от двата най-големи синдиката КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват въглищните централи на продължат да работят. Част от организаторите призоваха по уредбата на предварително обявения масов протест, недоволните да не си тръгват, докато исканията им не бъдат изпълнени. Тук са работници от Перник, Русе, Бобовдол, Габрово, Димитровград, Сливен и други градове.

Националният протест се провежда на фона на гледането на второ четене на Закона за енергетиката, с които се предлага отлагане с година на либерализацията на пазара на електроенергията.

Тук са работещите в комплекса "Марица- Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и "Топлофикация-Перник".Част от тях бяха допуснати в сградата на Народното събрание.

Енергетиците и миньорите продължават да настояват за гарантирано изкупуване от страна на държавата на тока, произведен от тях, както и за адекватна енергийна стратегия. Според синдикалистите нищо от обещаното им през октомври от предишното правителство не е напълно изпълнено.

Малко преди 12ч. протестиращите енергетици са вече над 1000.