"Сръбски електроцентрали си купуват въглища от "Мини Марица-изток", правят ток и ни го продават. Ситуацията е абсурдна. Тук сме, защото миналия октомври имаше някакви разговори, имаше някакъв текст за споразумение, който аз тогава не подписах, защото с невъоръжено око се виждаше, че никой няма намерение да го изпълнява, както и стана, заради което отново сме тук, отново си общуваме с тях по тоя начин вместо по другия, дето викат, че бил по-цивилизован". 

Това каза в интервю в за "Фокус" президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов, когото срещаме там, където му е мястото, на Националния протестен митинг, който Конфедерацията на труда организира заедно с колегите си от КНСБ.

Над 1500 енергетици протестират под прозорците на властта и в този час, а центърът на София продължава да е под блокада. Националният протест се провежда на фона на гледането на второ четене на Закона за енергетиката, с които се предлага отлагане с година на либерализацията на пазара на електроенергията. На място са работещите в комплекса "Марица-Изток", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Брикел" и "Топлофикация-Перник". Част от тях бяха допуснати в сградата на Народното събрание. Енергетиците и миньорите продължават да настояват за гарантирано изкупуване от страна на държавата на тока, произведен от тях, както и за адекватна енергийна стратегия. Според синдикалистите нищо от обещаното им през октомври от предишното правителство не е напълно изпълнено.

Г-н Манолов, толкова години винаги сте на пост по протестите. Току-що ми казахте извън ефир, така да се каже, че очаквате още 1 000 души, които все още не могат да се присъединят към колегите си енергетици.


Има някакъв проблем с организацията на движението, предполагам, че всеки момент ще се присъединят. И разбира се вътре в Народното събрание разбрах, че има към 200 човека наши хора, които гледат какво се случва, което е хубаво, защото после могат да разкажат на колегите си как тече дебатът вътре и кои са тези и с какви аргументи са против това, с което се занимава вътре Народното събрание, макар и тези решения  да са половинчати, няма какво да се заблуждаваме. Но така или иначе идеята да си даде глътка въздух на Мини "Марица Изток" е крачка в правилната посока, а отлагането на либерализацията на цените на електроенергията също така. Друг е въпросът, че тя трябва да продължи и нататък – да се отложи и либерализацията на цените на битовите потребители, защото с това, което се очаква да се случи с цените, битовите потребители нищо хубаво не ги очаква. 

Самите енергетици и миньори предупреждават, че и битовите потребители няма да са готови за тази либерализация дори след тази година отлагане. 

Да, да, да. Абсолютно вярно е това, защото предполага се или поне цените са такива, общоевропейски, обаче нашите доходи не са общоевропейски. Така че това натоварване, което ще се случи върху бюджетите, със сигурно е непоносимо при сегашното състояние, така че има много логика в това, което колегите искат. Какво ще стане е друг въпрос. Всякакви механизми за компенсиране на увеличението на цените са ненадеждна работа. Надеждното е да имаме такива доходи, че да можем да си плащаме тока. 

От години Вие, като президент на КТ "Подкрепа", сте един от малкото хора, които говори с властта, и на тристранка, и в Министерски съвети, и в парламента. Каква част от вашата работа е и убеждаване? 

Ставам все по-голям песимист. Вероятно с възрастта и с натрупания опит ставам все по-голям песимист или пък хората, с които говорим, стават все по-негодни, или е съчетание от двете. Трудно се говори и резултати не се постигат. Тук сме, защото миналия октомври имаше някакви разговори, имаше някакъв текст за споразумение, който аз тогава не подписах, защото с невъоръжено око се виждаше, че никой няма намерение да го изпълнява, както и стана, заради което отново сме тук, отново си общуваме с тях по тоя начин вместо по другия, дето викат, че бил по-цивилизован. 

Разбрахме, че тук има хора, енергетици от Перник, Русе, Бобов дол, Габрово, Димитровград, Сливен, от кои други градове? 

Да, да. Това са колегите, които работят в другите генерации, както ги наричат топлоенергийни, защото те пък искат продукцията, която те произвеждат, да бъде включена енергийния микс, за което имат основание заради затварянето на един от тецовете в комплекса "Марица Изток" и тежкият дефицит на електроенергия, който се получава в България. И сега сме в абсурдната ситуация: има сръбски електроцентрали, които си купуват въглища от "Марица Изток", правят ток и ни го продават, нали, това е абсурд. Така че те имат своите основания да искат включването на тяхната продукция.

Оставате ли тук през целия ден? Поне така обещаха по уредбата вашите колеги синдикалисти.

Колкото трябва, толкова ще останем. Разбира се, след като приключи Народното събрание, ще влезем вътре за да си говорим вече по друг начин с Енергийната и Социалната комисия за това какви мерки ще се предприемат, за да бъде омекотен ударът върху хората, които загубят работите си места и какво ще става оттам нататък, макар че по тая тема пък съм най-малко оптимист. Най-малко, защото никой не знае какво ще стане там, никой не знае. Такива празни приказки, като квалификация и преквалификация, аз не приемам, защото аз разбирам квалификацията като такава за някое определено работно място, а ние не знаем какво ще става там. Ако има работни места, какви ще бъдат те? И другият голям проблем е, че работещите в Енергийния сектор получават прилични възнаграждения, а идеята да им се предложат работни места с други възнаграждения, вероятно разбирате какво имам в предвид, е категорично неприемливо. И ще видим какво ще стане, но разговорите ще започнат. 

Таймингът е интересен, г-н Манолов. 

И отиваме при Бисмарк: дето най-много се лъжело след лов и преди избори. Да, ще има такива, това със сигурност ще присъства. Въпросът е тези хора, които ще гласуват, да го направят със смисъл. На мен лично ми е лесно. Аз имам един въпрос към политиците: ти мразиш ли Зелената сделка? Защото сме в това, всичко ни идва от това. 

Благодаря Ви.