Има замърсяване на въздуха в София. Това каза Ивайло Попов, от екип "Въздух“ "За Земята“, за дневния блок "Добър ден, България“ на Радио "Фокус“. "Това, което ние показахме с новия доклад, е, че то не е само с фини прахови частици, за което вероятно хората знаят, но че имаме замърсяване и с азотни диоксиди. Това досега не беше толкова популярна тема в обществото ни“, обясни Попов.

По думите му в 27 точки в града е проведено измерване, пет от които са непосредствено до официалните станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). "Извън тези пет точки остават 22. В 19 от тях намерихме стойности, които са по-високи от средногодишната законова норма“, отбеляза той.

"Откакто Изпълнителната агенция преди години смени станцията и тя вече не се намира на "Орлов мост“, а на "Младост“, практически официалната измервателна система не открива наднормено замърсяване. И това, което ние показваме с доклада си, е, че това се дължи на неправилно разположение на т.нар. транспортно ориентирани станции. Имаме две в София – в "Павлово“ и тази, която преди беше на "Орлов мост“, сега вече е в "Младост“, уточни, Ивайло Попов.

Той отбеляза, че са поставени на прекалено голямо разстояние от пътното платно, в нарушение на изискванията на директивата за такива отстояния. А това е и причината да не откриват наднорменото замърсяване, тъй като основният източник на азотният диоксид е автомобилният транспорт в града, добави Попов.

Милослава АНГЕЛОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в раздел "Мнение"