Дълго отлаганият заради COVID кризата концерт по повод 100-годишнината на II Основно училище "Д-р Петър Берон“, познато на шуменци като Базовото училище, ще се състои от 18.00 часа на 27.04.2022 г. в зала АРЕНА ШУМЕН, съобщиха организаторите на проявата.

Под диригентството на маестро Георги Милтиядов учениците на II ОУ "Д-р П. Берон" и Симфониета-Шумен ще изпълнят някои от вечните български песни. Специален гост ще бъде Маргарита Хранова. Тя ще изпълни и няколко свои хита. Концертът е подарък за всички шуменски почитатели на хубавата музика и е безплатен.

Информация за училището:

II ОУ "Д-р П. Берон" отваря врати в далечната 1920/1921 г. като базово за учителския институт за прогимназиални учители в Шумен. През 100-годишната си история то е било втори дом за много ученици, успешно реализирали се в своята област. Сред възпитаниците на Базовото училище

са: Тодор Колев, Александрина Михаилова, Венцислав Венков, проф. д-р Денчо Николов Батанов, ст. преп. Маргарита Рачева, Румен Камаджиев, Цанка Милева – Христова, и много други.

Доказателство за високото качество на образователно-възпитателния процес във II ОУ "Д-р П. Берон" е фактът, че, откакто е въведена електронната система за прием на ученици в първи клас, училището неизменно е на първо място според първото желание на родителите. Към момента в учебното заведение няма нито едно свободно място за ученици.