Кметът на София Васил Терзиев се срещна с кмета на Будапеща Гергели Карачони и обмениха опит и идеи за подобрението на двете столици. Това сподели самият той във Facebook.

По думите на Терзиев са били обсъдени идеи как градовете да са по-добро място за живот и развитие, сред които:

"Как да изградим нова концертна зала в София - дом на музиката, който всички в града ни искат и заслужават. Това е съвместна инициатива с Президента на България г-н Румен Радев и му благодаря за поканата да участвам в официалната делегация при посещението му в Унгария и Конфедерация Швейцария. Така ще имаме възможност да стъпим на чуждия опит при реализацията на тези ключови обекти.

Обновяването на градския транспорт е една от важните промени, които са оказали голямо влияние върху качеството на живот в Будапеща. Активно работим с екипа на Столична община по предложения как да подобрим градския транспорт в София и да обновим подвижния състав.

Тенденцията за превръщането на централните градски части от жилищни зони в зони за отдаване под наем на жилища е структурен проблем. За момента няма решение, което да мотивира обратната тенденция. Но е задача, върху която трябва да мислим, за да запазим центъра на града жив, нои да е място, на което се запазва и автентичният местен дух, култура и история.

Изграждането на спортна инфраструктура е това, от което се нуждае всеки град с амбиции да инвестира в здравето на хората. Когато се строят стадиони и зали е важно да има удобна довеждаща и прилежаща инфраструктура. Важно е и да изградим и обновим спортните площадки в кварталите, за да насърчим масовия спорт за всички възрасти.

За да се превърнат парковете в истински центрове за здраве, на първо място трябва да се приведат в подреден и сигурен вид. Парковете и зелените пространства в града ще имат все по-голямо значение за качеството на живот на фона на промените в климата.

В Будапеща търговско дружество собственост на общината управлява минералните води и превръща града в предпочитана СПА дестинация. Добър пример, от който може да се поучим, за да се грижим и развиваме природните ни богатства. София има голям потенциал да се превърне в привлекателна туристическа дестинация като Будапеща, ако наред с развието на минералните си извори и работи активно за привличането на различни профили туристи.

В разговора обсъдихме и теми като градското управление и устройство, и ефективното и прозрачно управление на финанси на града", заключва кметът на София.