Денят-символ на българската духовност и на стремежа към знание чрез слово, наука и образование, бе отбелязан с празнично шествие, започнало от пл. "Кристал". Множество представителни блокове на образователи и културни институции в града ни извървяха пътя до сградата на общината начело с иконата на Светите братя Кирил и Методий.

Под звуците на химна на 24 май "Върви, народе възродени“, тържественото шествие водеха кметът проф. Христо Христов, областният управител проф. Добромир Добрев, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, заместник-кметове и общински съветници.

Пешеходната зона по бул. "Славянски“ се изпълни с множество участници в пъстрото шествие, посветено на един от най-светлите и обичани български празници.

В навечерието на празника, на официална церемония бяха обявени и наградите на Шумен в системата на образованието и науката за 2023г. Кметът проф. Христо Христов и председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова връчиха дипломи и плакети на наградените в десетте категории.

В категорията "Ученик на годината  в хуманитарната и природоматематическата област“: Весела Г. Николова – ученичка от ХІ клас на Профилирана природоматематическа гимназия  "Нанчо Попович".

В категорията "Ученик на годината в областта на изкуствата и спорта“: Мариян М. Петков – изявен спортист в областта на кик-бокса.

В категорията "Ученик на годината  в областта на професионалното обучение“: Христомир М. Харизанов – от Професионална гимназия по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт "Христо Ботев“ – специалност "Приложно програмиране“.

В категорията "Студент в областта на природните, математическите и техническите науки": Тонислав С. Троев – студент 4 курс в Шуменския университет "Епископ Константин Преславски“ – специалност "Компютърна информатика“.

В категорията "Учител на годината в сферата на природните, математическите и техническите науки": инж. Даринка Г. Вълкова -старши учител по технологии и предприемачество и информационни технологии в Природоматематическа гимназия "Нанчо Попович“.

В категорията "Учител на годината в сферата на хуманитарните науки“: Нора Д. Баланска – главен учител по български език и литература в СУ "Сава Доброплодни“.

В категорията Ученическа формация: ИТ Академия към СУ "Сава Доброплодни“.

В категорията "Педагогически колектив в системата на предучилищното образование“: Детска градина "Дружба“.

В категорията "Педагогически колектив в системата на средното образование“: Средно училище "Панайот Волов“

За "Академичен и научно-изследователски колектив в системата на висшето образование“ е обявен катедра "Биология“ на Факултета по природни науки в Шуменски университет "Епископ Константин Преславски“.