Руският президент Владимир Путин заяви, че обмисля исканете на двата региона в Източна Украйна, контролирани от подкрепяни от Русия сепаратисти, да бъдат признати за независими - ход, който може да даде причина на Москва открито да изпрати войски там, предава Reuters

Отделно Москва каза, че украински военни диверсанти са се опитали да влязат на руска територия с бронирани превозни средства, обвинение, отхвърлено като "фалшива новина" от Киев на фона на обвиненията на Запада, че Москва има за цел да изфабрикува претекст за нахлуване.

Вашингтон казва, че Русия вече е събрала сили, наброяващи 169 000-190 000 войници в региона, включително проруските бунтовници в Източна Украйна.

Европейските финансови пазари се сринаха заради признаците на засилена конфронтация, след като за кратко се покачиха нагоре заради проблясъка на надеждата, че срещата на върха между президентите САЩ и Русия може да предложи път за излизане от най-голямата военна криза в Европа от десетилетия. Руските акции се сринаха, а рублата падна с 3%.

След извънредно заседание на руския Съвет за сигурност президентът Владимир Путин повтори руските искания за сигурността, като настоя, че не е достатъчно Западът да каже, че Украйна не е готова да се присъедини към НАТО в момента.

Опасенията на Запада, че Русия ще нахлуе в Украйна, само нараснаха през последните дни, тъй като, според неназовани източници, руските военни части сега са "готови" за мащабна инвазия и перспективите изглеждат мрачни, казаха трима висши западни служители в понеделник.

Трима западни официални представители, пожелали анонимност, казаха, че руските военни части, струпани около границата с Украйна, сега са "подготвени" за инвазия, докато преди това са били "настроени" за инвазия.

Те казаха, че не знаят дали руският президент Владимир Путин е разпоредил инвазия, но изразиха загриженост относно увеличаването на провокациите в подкрепяните от Русия бунтовнически региони в Украйна.

"Нашата загриженост за това, което виждаме на място, само нарасна“, каза един от западните служители, пожелал анонимност. "Цялостната картина, трябва да кажа, е много тъмна с буреносни облаци, събиращи се по границите на Украйна.

Втори служител каза, че руските сили продължават да се натрупват, включително зенитно-ракетни системи С-400, самолети и бронирани превозни средства, които са разположени в предни позиции. Русия сега има 110 батальонни тактически групи в района около Украйна, според същия източник.

Две трети от тези батальонни тактически групи са в рамките на 50 км от украинската граница. От тези групи около половината вече са разположени за атака.

Превод и редакция: Юлиян Марков