Съединените щати решиха временно да преместят посолството си в Украйна от Киев в Лвов. Това се казва в писмено изявление, публикувано в понеделник от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, цитиран от TACC.

"<...> Ние сме в процес на временно преместване на дейността на посолството в Украйна <...> в Лвов <...>", се казва в документа. В същото време ръководителят на дипломатическото ведомство на САЩ казва, че причината е "драматичното ускоряване на натрупването на руски сили“ на границата с Украйна.

Освен това държавният секретар на САЩ увери, че страната му продължава да полага "искрени усилия за постигане на дипломатическо решение" на ситуацията около Украйна. Вашингтон продължава контактите с Москва след телефонния разговор между президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън в събота и разговора между държавния секретар на САЩ и руския външен министър Сергей Лавров в същия ден, каза Блинкен. Според него по-нататъшното развитие на събитията зависи от Русия. "Пътят към дипломацията остава реален, ако Русия реши да си сътрудничи добросъвестно“, каза държавният секретар.

Според него "посолството ще продължи да взаимодейства с украинското правителство, координирайки дипломатическата работа в Украйна“. "Продължаваме също така да полагаме интензивни дипломатически усилия за деескалиране на кризата“, каза Блинкен. Според него решението за временно преместване на посолството е "оправдана предпазна мярка", която "по никакъв начин не подкопава" задълженията на САЩ към Украйна. "Нашият ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Украйна е непоклатим“, каза Блинкен. Той отново призова всички американци, останали в Украйна, временно да напуснат страната.

Държавният департамент на САЩ е инструктирал служителите на посолството в Киев да унищожат компютрите, телефонната система на посолството и мрежовото оборудване, преди да се преместят в Лвов. Това съобщи в понеделник The Wall Street Journal, цитирайки документи на Държавния департамент.

Посолството на САЩ в Украйна междувременно призова американците в Украйна незабавно да напуснат страната.

"Ситуацията със сигурността в Украйна остава непредвидима поради нарастващата заплаха от руски военни действия. Ситуацията може да се влоши бързо. Американските граждани в Украйна трябва незабавно да напуснат страната, използвайки обществен или частен транспорт", се казва в изявлението.

В изявлението се уточнява, че американските граждани вече могат да влизат в Полша от Украйна през сухопътната граница. Това не изисква никакво предварително разрешение. Посолството на САЩ откри в Полша близо до ГКПП през полско-украинската граница център за приемане на американци, влизащи от Украйна.

По-рано Държавният департамент на САЩ препоръча на американците в Украйна незабавно да напуснат територията на тази страна.

Британското посолство в Киев обаче продължава да работи, но част от персонала му беше преместен в Лвов във връзка с предполагаемата заплаха от нахлуването на Русия в Украйна. Това заяви във вторник в интервю за Sky News ръководителят на външното министерство на кралството Лиз Тръс.

"Преместихме част от нашия персонал в западната част на Украйна, в Лвов, но поддържаме дипломатическо присъствие в Киев. Възнамеряваме да го поддържаме и в следващия период, но със сигурност наблюдаваме постоянно ситуацията в Украйна, за да можем да помогнем на британските поданици, като в същото време гарантираме безопасността на нашите служители“, каза тя.

Тръс също така подчерта, че е "все още е върде рано“ да се обсъжда въпросът колко бежанци от Украйна би било готово да приеме Обединеното кралство в случай на конфликт.

Превод и редакция: Юлиян Марков