Мощна зимна буря премина през големи части от Северна Европа през почивните дни, убивайки най-малко четирима души, унищожавайки къщи и автомобили, затваряйки мостове и причинявайки наводнения и спирайки транспорта, оставяйки хиляди домакинства без електричество, съобщава Associated Press.

Бурята Малик настъпваше в северния регион в неделя, носейки силни пориви на вятъра и обилни дъждове и снеговалежи в Дания, Финландия, Норвегия и Швеция.

Малик достигна до скандинавския регион и Северна Германия късно в събота, след като се премести от Великобритания. Там бурята причини хаос с материални щети и големи задръствания, удари особено силно Шотландия.

В Шотландия момче и 60-годишна жена бяха убити в събота от падащи дървета, когато силните ветрове достихгнаха северните части на Великобритания.

Пориви на вятъра със скорост над 100 мили в час (160 км/ч) са докладвани в части на Шотландия, причинявайки масови смущения в транспорта и прекъсвания на тока в десетки хиляди домове.

Никола Стърджън, първият министър на страната, предупреди, че друга буря, която трябва да удари региона в неделя, може да бъде "по-тежка за части от Шотландия“ от очакваното.

В Дания прекомерно силните ветрове с проливен дъжд предизвикаха временното затваряне на няколко моста в събота, включително ключовия пътен и железопътен мост Ересунд, свързващ Копенхаген и шведския град Малмьо.

Датски медии съобщиха, че 78-годишна жена е загинала в резултат от тежки наранявания след падане при силен вятър. В съседна Германия местни медии съобщиха, че мъж е издъхнал в събота, след като е бил ударен от билборд, който е бил разхлабен от бурята.

Наводненията в много части на Дания причиниха значителни материални щети. В полицията е подаден сигнал за няколко пътни катастрофи, причинени от падащи дървета и летящи отломки.

Южните части на Швеция също бяха силно засегнати и хиляди домакинства останаха без електричество до неделя следобед. Фериботите до остров Готланд в Балтийско море бяха отменени заради силен вятър.

Сериозни щети на къщи, автомобили и лодки, наред с други неща, бяха докладвани в Норвегия, докато силният снеговалеж в цяла Финландия причини пътни катастрофи и наруши движението на автобуси и влакове в части от страната.

Превод и редакция: Иван Христов