Френският президент Еманюел Макрон ще пристигне в Страсбург в сряда за да се обърне пред Европейския парламент. Той планира да очертае приоритетите на Франция, която пое ротационното председателство на ЕС в началото на януари, предава TACC.

Както информират запознати, президентът е решил да не повтаря казаното от него на голямата декемврийска пресконференция в Елисейския дворец в навечерието на френското председателство. Тогава, в тричасова реч, той подробно описа обширната френска програма за следващите шест месеца.

Този път, според източници от Елисейския дворец, френският лидер ще говори за около 20 минути, за да подчертае как Франция вижда по-нататъшното развитие на Европейския съюз. След встъпителната му реч се очакват изказвания на 35-50 депутати, като президентът смята да отговори на техните въпроси.

"Но това няма да е изказване на кандидат (в рамките на президентската кампания), няма такава задача. Той ще се опита да убеди евродепутатите в необходимостта от постигане на резултати по възможно най-много задачи, планирани за шестмесечното Френско председателство на Съвета на ЕС“, каза пред репортери източник от президентската администрация.

Програмата на Макрон в ЕП

Една от темите на речта на Макрон, отбелязана в Елисейския дворец, ще бъде укрепването на европейския суверенитет. Френският лидер също би искал да постигне бърз напредък по най-важните задачи на организацията, включително реформиране на Шенгенското пространство за по-добро управление на мигрантските потоци.

Очаква се Макрон да оцени развитието на сътрудничеството между западноевропейските страни в борбата с епидемията от новия коронавирус. Петата вълна на пандемията е белязана от експлозивното разпространение на новия щам "Омикрон“ на континента, включително във Франция. За един от резултатите от своята политика Макрон смята високото ниво на ваксинация във Франция, където 32 милиона французи вече са получили не само две основни, но и трета, "бустерна“, доза срещу COVID-19.

Той ще говори и за важните споразумения в икономическата сфера, разработени в ЕС с активното участие на Париж, включително плана за икономическо възстановяване след края на санитарната криза. Според споразуменията на 27-те държави-членки за тези цели ще бъдат отпуснати около 750 милиарда евро.

След това Макрон възнамерява да проведе работна среща с новия председател на Европейския парламент Роберта Мецола. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен също трябваше да присъства на речта на френския лидер, но тя бе принудена да се самоизолира, защото е била в контакт със заразени с коронавирус.

Особено пътуване

Това е вторият път, когато френският лидер посещава ЕП през последните два дни. В понеделник Макрон вече говори в Страсбург на церемония в памет на бившия председател на Европейския парламент, италианския политик Давид Сасоли, който почина на 11 януари.

В очакване на речта на френския президент историците припомниха, че в самата Френска република повече от век и половина съществува забрана за посещения на държавния глава в парламента. Той е въведен в резултат на конфликт между парламентаристи и президента Адолф Тиер, който управлява от 1871 до 1877 г. В разгара на споровете депутатите и сенаторите първи загубиха търпение, решавайки, че Тиер вече не може да се появява в парламента.

Практиката не се е променила дори в съвременната епоха. Никола Саркози успя да осигури лека промяна в полза на изпълнителната власт. Но решението, взето през 2008 г., се оказа палиативно. Президентът може да се обръща към парламентаристите само от трибуната на Конгреса – съвместно заседание на камарите, което не се провежда в Париж, а във Версай. След президентската реч е възможна дискусия, но без участието на държавния глава и без гласуване на резултатите.

Макрон ще завърши престоя си в североизточната част на страната в сряда с посещение на армейския лагер Оберофин-сюр-Модер в департамента Башен Рейн. Той смята да се обърне към военнослужещите с поздрави по повод началото на Новата година.

Превод и редакция: Юлиян Марков