Външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан каза, че Русия се опитва да заобиколи Европейския съюз, като води преговори само със САЩ за Украйна, предава Reuters.

Преговорите между американски и руски дипломати ще започнат в Женева в понеделник след седмици на напрежение около разполагането на руски войски близо до границата със съседна Украйна.

"(Руският президент) Владимир Путин иска да заобиколи Европейския съюз... той иска да постави вдлъбнатини в сближаването в рамките на ЕС, което се затвърждава“, каза Жан-Ив льо Дриан пред BFM TV и RMC Radio. "Не можете да разглеждате сигурността на ЕС без европейците.“

Френският президент Еманюел Макрон каза по-късно на пресконференция, че планира скоро да проведе дискусии с Путин, за да обсъди различни теми, включително Украйна, но не даде подробности и не каза кога може да се случи това.

"Путин предложи да се обсъди с НАТО за връщане към зоните на влияние от миналото...което би означавало, че Русия ще възстанови духа на Ялта“, каза Льо Дриан, имайки предвид конференцията между съюзническите сили от Втората световна война през февруари 1945 г. което даде на Съветския съюз контрол над източноевропейските му съседи.

"Това не е нашата гледна точка, но трябва да приемем дискусията."

Льо Дриан каза, че всяко по-нататъшно военно нахлуване в Украйна от Русия ще донесе "сериозни стратегически последици", като една от опциите е спиране на газопровода "Северен поток-2" под Балтийско море.

Той каза, че въпреки уверенията на Путин, че започва да изтегля войските си от региона, Париж все още не е видял това да се случва.

Висши френски и германски дипломати се срещнаха с руски колеги в Москва в четвъртък като част от усилията за съживяване на мирните преговори за Източна Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков