Северна Корея изглежда е изстреляла поредна балистична ракета. Стрелбата, първата за тази година, предизвика осъждане на Япония, както и призиви да сядане на масата за преговори от Южна Корея, пише The Guardian.

Съвместният началник на щабовете на Южна Корея и японската брегова охрана заявиха, че изстреляната ракета "прилича“ на балистична ракета, докато Сеул каза, че е паднала в Японско море.

Наземната ракета беше изстреляна от източното крайбрежие на Северна Корея и прелетя само около 500 км, падайки във води извън изключителната икономическа зона на Япония.

Според Обединения комитет на началник-щабовете южнокорейските и американските разузнавателни агенции се опитват да разберат повече за стрелбата.

"Нашите военни са в бойна готовност в очакване на евентуално ново изстрелване и следят отблизо ситуацията в тясно сътрудничество със Съединените щати“, казаха от министерството.

В същото време президентът на Южна Корея Мун Дже-ин призова Северна Корея за диалог, като изрази загриженост, че стрелбата може да засили напрежението и да навреди на отношенията между двете страни.

Тестът беше първото изстрелване на ракета от октомври и се случи в труден момент за Пхенян. Северна Корея е изправена пред недостиг на храна и икономическа криза, причинена от затворените й граници с Китай поради пандемията от коронавирус. В същото време ядрените преговори на Пхенян с Вашингтон очевидно отново са в безизходица.

Междувременно, ако в миналото Северна Корея е изстрелвала две или повече ракети едновременно, този път само една. В същото време се смята, че Пхенян разполага с ракети с голям обсег, способни да долетят до континенталната част на Съединените щати, както и подводни балистични ракети.

Превод и редакция: Иван Христов